Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kristijan Jelić "Holding će gubiti 30 milijuna kuna mjesečno zbog odgode novog modela otpada"

20.06.2022.

13:03

Autor: Radio Sljeme

Kristijan Jelić HSLS

Kristijan Jelić HSLS

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

"Zbog odgode uvođenja novog sustava prikupljanja otpada koji je trebao krenuti početkom slijedećeg mjeseca, Holding će imati izravnu štetu u iznosu od 30 milijuna kuna mjesečno" upozorio je, između ostalog, zastupnik gradskog HSLS-a Kristijan Jelić na danas održanoj konferenciji za medije.


Novi model prikupljanja i naplate odvoza otpada trebao bi, prema najavama  iz Gradske uprave, stupiti na snagu 1.sprnja. No, HSLS tvrdi da od toga neće biti ništa jer u trgovinama nema specijaliziranih vrećica, nisu izgrađeni boksevi za spremnike, a ni edukacija građana još nije započela.


- U slučaju odgode procjenjuje se da izravna šteta Holdingu iznosi 30 milijuna kuna mjesečno. U proračunu za 2022. planirano je 137 milijuna kuna od prodaje vrećica. Naše pitanje glasi tko će to platiti?, rekao je na konferenciji za novinare gradski zastupnik Kristijan Jelić.


Jelić dodaje da su predstavnici suvlasnika 40 višestambenih zgrada zatražili od Grada radni sastanak, jer smatraju da projekt nije kvalitetno razmotren.


Uoči sjednice Gradske skupštine u četvrtak, Jelić je kazao da će HSLS podržati program energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje do 2030., zatim prijedlog odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora te prijedlog odluke o prodaji stambenih prostora u gradskom vlasništvu. Međutim, Jelić istaknuo jednu spornu točku. 


- Gradonačelnik može u interesu Grada Zagreba, bez obrazloženja, zaključkom poništiti cijeli javni natječaj ili pojedinu lokaciju iz javnog natječaja. Znači li to da gradonačelnik može, ako mu se ne sviđa političko opredijeljene najboljeg ponuditelja, bez obrazloženja poništiti natječaj?, pita zastupnik HSLS-a.


Gradski SDP će na sjednici Gradske skupštine zatražiti dostavu podataka o svim primanjima i pravima članova uprave Zagrebačkog holdinga te direktora i voditelja trgovačkih društava i podružnica.  Jelića zanima kako će se prema tome postaviti gradonačelnik s obzirom na to da kada su oni na prošloj sjednici uputili putpunu isti zahtjev, Tomašević ga je glatko odbio.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.