Hrvatski radio

Radio Zadar

Izglasan proračun ipak će na ocjenu zakonitosti, po Dukiću čeka nas prava drama, grad je u hladnom pogonu

04.01.2023.

15:30

Autor: Filip Buzov

GV Zadar / arhiva

GV Zadar / arhiva

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Ništa od političkog dogovora u Zadru - izglasan proračun za ovu godinu ipak će ići na ocjenu zakonitosti. Od nadležnih tijela državne uprave zatražio ju je zadarski gradonačelnik i to nakon što je Gradsko vijeće, u kojem HDZ ne uživa većinu, izglasalo niz amandmana, iz vlasti tvrde - nezakonitih. 

Rat amandmanima obilježio je i izglasavanje proračuna za prošlu godinu, pa ovakva situacija ne čudi poznavatelje političke situacije u Zadru. Nezavisni Enio Meštrović redovito je prozivao gradonačelnika da ih je tu već izigrao, pa ovoga puta nisu ni prihvatili njegov poziv da sudjeluju u pregovorima oko prijedloga novog proračuna.


Amandmani su potpisani zakonski s naše strane, to su radili stručnjaci financijski, ljudi koji to znaju, povučena su sredstva iz izvora koji su nama bili dostupni, ali svi ti izvori imaju neku ugovornu obvezu, koje nama nisu dane na uvid...to je u biti igra HDZ.-a da mu se ne može ništa...Upravni sud će odlučit da li je to nezakonito ili ne.

nezavisni Enio Meštrović

Mirnim tonom objašnjava Meštrović, no što do tada, prema riječima zadarskoga gradonačelnika Branka Dukića - prva drama čeka sve one koji ovise o gradskom proračunu:


Konkretno sada je grad blokiran, nema nikakvih isplata prema vrtićima, školama, javnim službama, socijalnim davanjima, nema znači nikakvih sada davanja.

Branko Dukić, gradonačelnik grada Zadra

Ipak nije tako crno prema riječima gradskog pročelnika za financije Ivana Mijolovića koji je ponudio i svoje objašnjenje zašto su amandmani nezakoniti,

Sada ćemo imati održavanje hladnog pogona, a gdje će grad biti osuđen na ispunjavanje dosadašnjih ugovornih obveza i financiranje plaća i režijskih troškova... Gledajte s amandmanima su skidane stvari za koje vijećnici tvrde kako nisu bili upućeni da je ugovorna obveza.

Ivan Mijolović, gradski pročelnik za financije

U ovoj priči sporni su i amandmani iz kluba Akcije mladih, njihov gradski vijećnik Ante Rubeša danas poručuje.


Sad više ne možemo intervenirati i mijenjati izvore, sad jedino možemo vjerovati zaključku stranke koja je optužena da se udružila u zločinačku pothvat... klub vijećnika Akcije Mladih to odbija na svim razinama, pričekat ćemo odluku suda te ćemo onda u 45 dana, ako bude potrebe, izmijeniti izvore i opet izglasati proračun.

Ante Rubeša, Akcija mladih

SDP- ov gradski vijećnik Daniel Radeta čije je klub pregovarao s gradonačelnikom, ali i podržao sporne amandmane, za ovu situaciju isključivo krivi HDZ


Pogriješili su u proceduri, jer su imali tri radna dana da ustanove što su to nezakoniti amandmani , međutim oni su te amandmane pustili u proceduru na glasanje, a oni su trebali ostati na pisarnici, to govorim zato jer imamo jedan zakon o proračunu , zakon članka 38. stavak 4. , a koji jasno kaže da je jednaka procedura donošenja proračuna u Saboru i na lokalnoj razini.

Daniel Radeta, SDP

Vaše pitanje se više veže za državnu razinu, Sabor ima odbor za poslovnik koji mogućnost amandmane nezakonite uopće ne donijeti do sjednice, mi nemamo odbor za poslovnik koji može zaustaviti amandman da dođe do sjednice GV-a, jedina mogućnost koju mi imamo je proglasiti amandmane koji su van zakonskog roka...A u slučaju da bi stručne službe samovoljno zaustavljale amandmane mislim da bi imali još veći košmar nego sada.

Ivan Mijolović, pročelnik za financije

Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.