Hrvatski radio

Radio Zadar

S novom brzom brodicom na intervenciju kreće i liječnik

09.06.2023.

15:55

Autor: Filip Buzov

brza brodica pomorske medicinske službe

brza brodica pomorske medicinske službe

Foto: fb / /

Nakon što ju je u ožujku dobio Dubrovnik, brodicu za hitnu medicinu danas je dobio i Zadar. Svečanoj primopredaji i prvoj plovidbi zadarskim kanalom nazočio je i resorni ministar Vili Beroš. Podsjećamo, brodica je izgrađena u šibenskom brodogradilištu Iskra, a s njom se izgledi za preživljavanje pacijenta unutar tzv. zlatnog sata povećavaju i do 50 posto.

Zadarska županija ima čak 150 otoka od čega 17 naseljenih, najnapučeniji su Ugljan i Pašman s 10 tisuća stanovnika, a za vrijeme ljetnih mjeseci ta se brojka penje na 100 tisuća. Projekt je to koji smo dugo čekali - kazao je zadarski župan Božidar Longin: Sad ćemo imati dvije brodice, ovaj prvi prsten će i dalje raditi prva brodica, a ova će biti za udaljenije otoke. 


Plovilo je opremljeno suvremenom medicinskom opremom, u potpunosti je hrvatski prozivod i što je najvažnije spremno je za najveće izazove na moru 


Znači i kada druge vrste prijevoza tipa klasični brodovi ili čak helikopterska služba po orkanskom jugu, buru i noćnim uvjetima ne mogu, ova brodica bi trebala funkcionirati u uvjetima do visine valova šest metara - kazao je Roko Vuletić, direktor šibenskog brodogradilišta Iskra.


Tehnologija je tu no što je s ljudstvom, pita se Denis Barić predsjednik Otočnog Sabora: Glavno je pitanje hoće li nakon poziva za hitnu intervenciju s brodicom iz Zadra krenuti i tim 1, ili će kupiti liječnik s otoka, ako je tome tako nismo dobili ništa novo.


Evo i odgovora - Ivana Šimić, ravanteljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije : Da, da , to je upravo ta priča mi ćemo imati svoje liječnike koji će biti na kopnu, oni će biti tu stacionirani, i po pozivu na 194 mi ćemo aktivirati naše liječnike. U Zadar je stigla druga od ukupno šest brodica koje će se rasporediti duž obale - ističe ministar zdravstva Vili Beroš koji najavljuje i novu uslugu za otočane: U okviru MPO-a, dalje se financira izgradnja mobilnih ljekarni koje će koristiti kao mobilna ambulanta, a sve kako boi zdravstvena zaštiti što dostupnija našem pučanstvu.  

Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.