Hrvatski radio

Radio Zadar

Svečana akademija povodom obilježavanja VRO "Maslenica"

21.01.2023.

14:51

Autor: Filip Buzov

Svečana akademija povodom 30. obljetnice VRO Maslenica

Svečana akademija povodom 30. obljetnice VRO Maslenica

Foto: HTV / HRT

Velika je obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenice, koju je hrvatska vojska pokrenula prije 30 godina.

Bila je to prekretnica u Domovinskom ratu kojom su ponovno spojeni sjever i jug Hrvatske. Središnja proslava održava se u Zadru, uz sudionike akcije i branitelje iz cijele zemlje stigli su i brojni lokalni i regionalni čelnici, saborski zastupnici, te premijer i članovi Vlade. Na svečanoj akademiji održani su prigodni govori, a već tradicionalno najdojmljiviji dio programa bio je svečani mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama. 

Operacija je planirana u tajnosti pod kodnim nazivom Gusar, a u samo 72 sata oslobođeno je oko stotinu četvornih kilometara, od zadarskoga zaleđa s Novskim ždrilom i dijelom Velebita te područje oko Hidroelektrane Peruće u blizini Sinja. Nažalost velika pobjeda nije bila bez žrtava, život je tijekom i nakon operacije izgubilo 127 branitelja. A jedan od glavnih zapovjednika ove akcije, umirovljeni general Ante Gotovina danas poručuje kako je ponosan na to razdoblje naših života


Zajedništvo je bila snaga svih naših pobjeda. Nastavimo s optimizmom graditi i razvijati naše društvo i našu domovinu. Težiti dobrim odnosima sa svim ljudima i narodima na temelju istine i međusobnog uvažavanja.

general Ante Gotovina

Ante Gotovina

Ante Gotovina

Foto: Sime Zelic / Pixsell

prilog Filipa Buzova

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.