Hrvatski radio

Radio Zadar

"Turizam kakav želimo" : Da je održiv i bez sive ekonomije, evo koliko je Amerikanac platio taksi od Zemunika do Gaženice

26.09.2022.

23:27

Autor: Filip Buzov

ilustracija

ilustracija

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Predstavnici turističkog sektora iz naše županije večeras su raspravljali na temu "Turizam kakav želimo". Uvertira u raspravu bila je anketa provedena među stanovnicima grada Zadra koji kao negativne strane turizma vide prometnu gužvu, onečišćenje okoliša te poskupljenje svakodnevnih potrepština, a kao pozitivan učinak navode povećanje prihoda i opće zaposlenosti.

Uvertira u raspravu bila je anketa provedena među stanovnicima grada Zadra koji kao negativne strane turizma vide prometnu gužvu, onečišćenje okoliša te poskupljenje svakodnevnih potrepština, a kao pozitivan učinak navode povećanje prihoda i opće zaposlenosti. Predstavnici turističkog sektora žale se pak na sivo tržište, nedostatak hotela u Zadru, a neki zazivaju i raznovrsniju ponudu. Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, Tomislav Fain već godinama upozorava kako velik broj iznajmljivača radi na crno i nisu kaže jedini u turizmu. To vrijedi kaže i za brodare, taksi službe i druge djelatnosti u turizmu. I 50 posto prihoda je neprijavljeno. A najgora nam je pak reklama kada gost ima osjećaj da je pokraden. Jedino na što se kruzerski gosti žale su cijene taksi usluge - kazala je generalna direktorica Putničke luke Zadar Rebeka Pevec iznoseći slučaj američkog gosta koji je dobro zapamtio put od zadarske Zračne luke do Gaženice. " Bila je jedna prilika ove sezone, gosti su došli iz SAD-a, iz LA, od aerodroma do Gaženice zaračunato im je 120 dolara, čovjek je odmah nazvao prijatelja u Ameriku i rekao mu ne dolazi u Hrvatsku". Evo izjava, profesorica Božena Krce Miočić sa sveučilišnog Odjela za turizam, generalna direktorica Putničke luke Zadar Rebeka Pevec, direktorica županijskog TZ-a Mihaela Kadija i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, Tomislav Fain

Nezadovoljno je lokalno stanovništvo, sa svim onim elementima koji su ga potresali od buke, nezadovoljni smo i sa sivom ekonomijom, povećanjem cijena koja je izazvala i veću inflaciju, i mi o tome moramo govoriti.

prof. Božena Krce Miočić Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Unizd

Imamo terminal, prepoznati smo u svijetu, to sada trebamo proširiti na čitavu destinaciju, otkrit možda nekakve nove izlete..

generalna direktorica Putničke luke Zadar Rebeka Pevec

Svakako da održivost znači da moramo balansirati da ne narušavamo život građana, da je u nekoj simbiozi, da je što manje utjecaj na okoliš. To i nova strategija turizma predviđa..

Moramo biti svjesni da u Zadarskoj županiji prevladava privatni smještaj, moramo se pokušati prilagoditi tim gostima, pokušati za njih napraviti najbolje što možemo, ali naravno uvijek težiti boljemu, da ta ponuda bude sve bolja, da gostima uvijek damo vrijednost za novac.

predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, Tomislav Fain.

okrugli stol "Turizam kakav želimo"

okrugli stol "Turizam kakav želimo"

Foto: Filip Buzov / /

Tomislav Fain i Rebeka Pevec

Božena Krce Miočić sa sveučilišnog Odjela za turizam, generalna direktorica Putničke luke Zadar Rebeka Pevec, direktorica županijskog TZ-a Mihaela Kadija i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, Tomislav Fain.

"Turizam kakav želimo" okrugli stol

"Turizam kakav želimo" okrugli stol

Foto: Filip Buzov / /

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.