Hrvatski radio

Radio Zadar

U prvom kolu Nacionalne kviz lige i učenici Pomorske škole Zadar

29.10.2022.

07:51

Autor: Ivona Ramadža Čolić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Kvizomanija u Šibeniku

Kvizomanija u Šibeniku

Foto: HTV / HRT

Gotovo tisuću srednjoškolaca iz cijele zemlje suočilo se u prvom kolu Nacionalne kviz lige. Natjecanje je pokrenula Kviz udruga iz Šibenika, a provjerava se njihovo opće znanje, ali i ostali sadržaji. Šibenske ekipe na pitanja odgovaraju u Kući umjetnosti Arsen, ostali kviz igraju - na daljinu, iz svojih učionica.

Igra ga 180 ekipa unutar, ali i izvan granica Lijepe naše. Kojoj je slavnoj slikarici Školska knjiga posvetila jednu od svojih slikovnica iz serijala - Mali ljudi, veliki snovi.


Sive su im stanice u šestoj brzini 45 minuta. Jer fitnes je to, ističu, za moždane vijuge. Palac svi dižu i za atmosferu.


Pravilo kaže: "guglanja" nema. 24 su pitanja, a trude se njihovi autori "očešati" o svako područje.


- Iz knjiga, filmova, pop kulture i pitanja općeg znanja, rekla je Klara Jabuka, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik.


Zagrizli su srednjoškolci za testove znanja. Jedni ih rješavaju uživo u Arsenu, a drugi igraju "online". Kreatori kviza jedno uvijek imaju na umu.


- 40 posto pitanja po statutu se odnosi na školsko gradivo, iako se mi trudimo svaki put staviti i veći postotak, rekao je Dino Bartulović, voditelj Nacionalne kviz lige srednjih škola.


Na pitanja primjedbe nema.


- Priključio sam se da steknem novo znanje, provjerim svoje znanje koliko je dobro i da se zabavim s prijateljima, rekao je Lucijan Švorinić, Pomorska škola Zadar.


Znanje će srednjoškolci testirati osam puta. Termini su, dakako, usklađeni sa školskim kalendarom.


- Prva četiri kola biti će do božićnih praznika, nakon toga u siječnju i veljači ostala četiri kola. Onda smo predvidjeli finale 3.,4., ožujka u Šibeniku, rekao je Krešimir Škugor, voditelj Nacionalne kviz lige srednjih škola.


Ekipe su brižno posložene, a članovi "specijalizirani".


- Znamo glazbu i sport, kolega je dobar za povijest, rekao je Maro Klisović, Prometno-tehnička škola Šibenik.


Kviz je dodana vrijednost nastavi.


- Treba im dat gradivo na jedan zabavan način, da oni ne osjećaju prisilu, nego da usvajaju znanje, da uče kroz zabavu. Tako se najbolje uči, naglasila je Morana Zibar, lovkinja iz HRT-ova kviza Potjera.


A naučeno trajno memorira.


- Za pokazano znanje u večerašnjem kvizu ocjenu dajemo djeci odličan, istaknuo je Barislav Poparić, sastavljač pitanja.


I znaju kvizaši reći: najbrojnija su supkulturna skupina. Demantirao ih još nije nitko!


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.