Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar dobio svoje novo kapitalno književno djelo: predstavljene Marićeve Zadarske priče

17.01.2022.

20:23

Autor: HRT Radio Zadar

Drago Marić knjiga Zadarske priče kroz prošlost i sadašnjost županije

Drago Marić knjiga Zadarske priče kroz prošlost i sadašnjost županije

Foto: HRT Zadar / /

Moglo se to čuti na večerašnjoj promociji nove knjige punog naslova - Zadarske priče kroz prošlost i sadašnjost županije, zadarskog umirovljenog novinara i publiciste Drage Marića priređenoj u Gradskoj loži. Riječ je o zborniku koji na više od 900 stranica objedinjuje sve dosadašnje Marićeve zapise o ljudima i događajima koji su na osobit način obilježili prošlost Zadra i zadarskoga kraja.

Mnogi od danas živućih Zadrana pronaći će sebe u ovom kapitalnom izdanju zadarske kronike, a još je više onih koji će tu pronaći svoje pretke, članove uže ili šire obitelji, prijatelje ili dobre znance koje je autor otrgnuo od zaborava u svom dugogodišnjem istraživanju, prikupljanju i objavljivanju ove građe - stoji u najavi ove knjige. Na predstavljanju u Gradskoj loži okupio se velik broj Zadrana, no sam autor ispričao je svoj nedolazak, a tu je i najava kako već priprema novo djelo. 

Nije to samo jedna obična kronika, koja samo nabraja što se događalo, nego je to pomno izabrano štivo s bizarnim, zanimljivim događajima, ljudima, koji su obilježili našu prošlost, ali i našu sadašnjost i mislim da će svaka zadarska obitelj unutra prepoznati ili nekog člana obitelji , poznanika, prijatelja , znanca i da je to zapravo jedno izdavačko blago Zadra., koje je skupljeno na jednom mjestu, i plod je 15 - godišnjeg rada našeg sugrađanina.

Šenol Selimović, predsjednik Matice Zadrana

Pa imamo četerdeset Zadrana koji su na naslovnici, na vrhu su Milorad Ignjatović, šjor Mile kako su ga zvali, na vrhu je i doktor Perović, tu je i Ivan Paša legendarni direktor Tankerske plovidbe, no tu je i Gracijela, i puno ljudi koji su osobeni, svi ih u Zadru znaju, ali sigurno u drugim knjigama ne bi došli na naslovnicu.

prof. Nebojša Gunjević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.