Hrvatski radio

Treći program

Portret glumca Mladena Vasaryja

25.11.2022.

12:00

Autor: Nives Madunić Barišić

Mladen Vasary

Mladen Vasary

Foto: Krasnodar Peršun / hrt

Glumački život Mladena Vasaryja ne prestaje njegovim odlaskom. U emisiji Portret umjetnika u drami slušateljima nudimo podsjetnik na njegov bogat i plodan umjetnički  život. 

Premda rođen 1954. godine u Lendavi diplomira glumu na Akademiji za kazalište film i televiziju u Zagrebu 1978. u klasi prof. Izeta Hajdarhodžića i Rade Šerbedžije, a upravo sa Šerbedžijom  i kazalištem Ulysses završava njegov životni put. 


U studentskim danima i neposredno nakon njih suosnivač je i član Kazališne Radionice POZDRAVI (1974. do 1988.) a upravo to iskustvo nagnalo ga je da se otisne i u inozemstvo. 

Mladen Vasary diplomirao je  glumu i scenski pokret i na prestižnoj francuskoj školi Ecole International de Théâtre JACQUES LECOQ. Od tada je boravio i radio u Francuskoj i zemljama zapadne i istočne Evrope kao glumac, koreograf i pedagog.

Brojna glumačka, kazališno-pedagoška istraživanja i usavršavanje prolazio je  na seminarima sa istaknutim svjetskim redateljima, pedagozima, glumcima i koreografima : Eugenio BARBA, Cicely BERRY, Mario GONZALEZ, Ladislav FIALKA, Josef NADJ, Rui FRATI... a kao glumac igra Molièrea, Shakespearea, Cervantesa, Aristofana ... u kazališnim kompanijama i trupama poput : Théâtre National de Chaillot u Parizu, Düsseldorfer Schauspielhaus, Bühnen der Stadt Köln, Schauspielhaus Bochum, Katona Szinhaz, Talking Pictures, Manchester...

1994. g. vodi post-diplomski glumački studij pri JOZSEF KATONA Kazalištu u Budimpešti, a 1998. predaje na Université d’IVT (International Visual Theater) u Parizu. Na Helsinki Polytechnic Art & Media school  STADIA  (Finska), kao pozivni predavač vodi filmsku glumačku klasu od 2000 do 2002. Stalni gostujući profesor i koreograf bio je i na CalArts i UCLA - Los Angeles. 

Od sredine 2002. većinom boravi u Hrvatskoj gdje povremeno režira, surađuje i glumi u zagrebačkim kazalištima. Profesor je glume na katedri scenskog pokreta pri ADU  u Zagrebu te od  2006. surađuje s Akademijama u Sarajevu i Tuzli te  Rijeci.

Velik dio svojega glumačkoga života Mladen Vasary proveo je i u dramskom programu Hrvatskoga radija snimivši desetke značajnih uloga. 

O svemu ovome s Maldenom Vasaryjem razgovarala je dramaturginja Tajana Gašparević 2007. godine, a  25. studenog  od 18 i 5 na HR3 možete poslušati prvi dio portreta i  02. prosinca u isto vrijeme i drugi dio portreta ovog zanimljivog čovjeka i umjetnika.  

Emisija će nakon emitiranja biti dostupna i u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Portret umjetnika u drami

Predstavljanje umjetničkog puta hrvatskih kazališnih stvaralaca (glumaca, redatelja, skladatelja, kostimografa, scenografa, pisaca) kroz razgovor, uvodni esej te ulomke iz kazališnih i radijskih ostvarenja portretirane osobe.

Poslušajte u Slušaonici