Hrvatski radio

Treći program

Unterstadt Ivane Šojat

09.12.2022.

12:35

Autor: Nives Madunić Barišić

Ivana Šojat

Ivana Šojat

Foto: - / -

Ukoliko ste propustiti poslušati od ponedjeljka do petka u 8 i 30 na Trećemu programu Hrvatskoga radija u ciklusu emisija Radio roman adaptaciju romana Ivane Šojat Unterstadt možete pronaći u Slušaonici ili na Google i Apple podcastima.

Unterstadt 2. epizoda

Roman Unterstadt vješto je izvedena obiteljska križaljka uvijek složenih ljudskih odnosa, koju u obliku zanimljive višegeneracijske slavonske obiteljske kronike autorica, inače pjesnikinja i prozaistkinja, uspješno i zanimljivo prezentira suvremenom čitatelju.

Radijska adaptacija polazi od ideje ženskih glasova pa se tako u svih pet epizoda o muškarcima govori, ali oni se ne pojavljuju. Monolozi pet junakinja Katarine, njezine majke, bake , prabake i obiteljske prijateljice Jozefine isprepliću se s dijaloškim scenama tijekom kojih se rasvjetljava psihologija likova, njihove konkretne sudbine, odnosi, povijesna zbivanja i obiteljski odnosi. Tijekom pet epizoda slušatelj u gotovo trilerskoj maniri zajedno s Katarinom otkriva i raspliće obiteljske tajne .

 Roman je ovjenčan nagradama Vladimir Nazor 2009, Ksaver Šandor Gjalski 2010, Fran Galović 2010. i Josip i Ivan Kozarac 2010. 

Osječki HNK uprizorio je roman i na kazališnim daskama.

Radijska adaptacija nudi zanimljiv kut čitanja  pa i oni koji su roman već pročitali mogu pronaći ponešto novo i zanimljivo u njegovu radijskom uprizorenju.

Redateljica : Ranka Mesarić, dramatizacija: Nives Madunić Barišić, ton majstor: Dubravko Robić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, igrali su Nada Subotić, Katarina Bistrović Darvaš, Marija Kohn , Nataša Janjić. Jelena Miholjević, Natalija Đorđević, Marta Bolfan Ugljen.

 Premijerno emitirano 2011. godine.


Ivana Šojat

Ivana Šojat

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Radio roman

Romani za slušanje svakoga radnog dana od 8 i 30 do 9 i 00 U emisiji Radio roman od ponedjeljka do petka slušatelji mogu uživati u vrhunskim radijskim adaptacijama nagrađenih romana hrvatskih književnika u izvedbi poznatih glumaca i režiji iskusnih radijskih redatelja. Emisija je zamišljena je kao narativno-igrani serijal u najmanje pet polusatnih nastavaka . Temeljena na uredničkom izboru ova emisija iz godišnje produkcije izdvaja recentne hrvatske romane te ih dramaturški oblikuje za radiofonsku izvedbu. Vrsni radijski redatelji i profesionalni glumci hrvatskih kazališta oblikuju ovaj serijal.

Poslušajte u Slušaonici