Hrvatski radio

Treći program

Glazbene gravitacije Dalibora Grubačevića

16.03.2023.

20:05

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Dalibor Grubačević

Dalibor Grubačević

Foto: Tomislav Horvatinović / Nexus produkcija

Višestruko nagrađivani skladatelj filmske glazbe i glazbe za dokumentarne filmove, Dalibor Grubačević u emisiji Putovi hrvatske glazbe predstavlja i komentira svoju najnoviju partituru - Koncert za tubu i orkestar, koji je Krunoslav Babić uz Zagrebačku filharmoniju i dirigenta Alana Bjelinskog praizveo u veljači. 

O moćnoj tubi u poetičnoj ulozi pisano je u jednoj kritici, a skladatelj Grubačević otkriva pojedinosti nastanka djela koje je u prvi plan postavilo glazbalo pomalo zapostavljeno u koncertantnoj ulozi.


Uz podsjetnik na njegovu komornu glazbu, skladatelj nam komentira odabir iz bogata filmskog opusa, te najavljuje nove projekte. 

skladatelj Dalibor Grubačević, solist Krunoslav Babić i Zagrebačka filharmonija

skladatelj Dalibor Grubačević, solist Krunoslav Babić i Zagrebačka filharmonija

Foto: - / © NEXUS production

Posebnu pozornost skladatelj općenito u djelu posvećuje instrumentaciji i koloritu, inače važnome sredstvu u postizanju funkcionalnosti kod filmske glazbe, koja je Grubačevićevo primarno područje djelovanja.

Karolina Rugle, kritika koncerta /na glazba.hr

O Daliboru Grubačeviću kao filmskom skladatelju često piše muzikologinja Irena Paulus, pa tako prenosimo dio njezina teksta koji otkriva neke od glazbenih uspješnica nagrađivanog autora: 


"Dalibor Grubačević je filmski skladatelj koji danas iza sebe ima zavidnu karijeru – mnogi ga čak pitaju kako mu je to uspjelo u Hrvatskoj koja baš i nije meka za filmsku glazbu i filmske skladatelje, unatoč tome što interes postoji. Grubačević na to obično sliježe ramenima i odgovara istim odgovorom koji biste čuli i od nekog slavnog američkog skladatelja: upornošću i trudom. Njegov rad obuhvaća brojne igrane filmove, kako domaće, tako i strane; karijeru je počeo s Duhom u močvari, dokazao se s Mostom na kraju svijeta, a prije filma The Conversation radio je na još jednoj stranoj produkciji, filmu The Match.

Skladao je i za brojne dokumentarne filmove (veliki je broj dokumentarnih i igranih filmova radio je surađujući s redateljem Brankom Ištvančićem), a tu se svakako ističe televizijska serija U potrazi za Markom Polom Mirka Brankovića za čiju je glazbu – koja sasvim iskače iz njegovih uobičajenih okvira – Dalibor Grubačević dobio nagradu Porin."

Osim filmskih partitura glazbe za igrane, dokumentarne i namjenske filmove, Dalibor Grubačević piše i klasičnu glazbu surađujući s kvintetom Simply Brass, ali i hornistom Hrvojem PIntarićem i pijanisticom Tamarom Jurkić Sviben. Sa Zagrebačkim solistima ostvario je zapaženu suradnju koja je okrunjena autorskim koncertnim albumom 2021. 

U emisiji podsjećamo i taj dio njegova stvaralaštva. 

 

Putovi hrvatske glazbe na rasporedu su u petak od 11 do 13 sati, a emisija je potom dostupna u  Slušaonici gdje su dostupne i protekle emisije nagrađivanog ciklusa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici