Hrvatski radio

Treći program

Izazovi vremena - pijanistica Mia Elezović i njezine skladateljice; skladateljica Mirela Ivičević i njezini interpreti

16.06.2022.

20:02

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Mia Elezović, MoMa

Mia Elezović, MoMa

Foto: J. Law / privatna

Najnoviji nosač zvuka kojim pijanistica Mia Elezović objedinjuje šest skladbi suvremenih hrvatskih skladateljica u novim ili prvim interpretacijama predstavljamo u emisiji Putovi hrvatske glazbe ovoga petka.  Uz našu gošću pijanisticu i pedagoginju Miu Elezović, skladbe će komentirati i skladateljice Laura Mjeda Čuperjani, Viktorija Čop, Sanda Majurec, Sanja Drakulić i Ana Horvat (dok će Margareta Ferek-Petrić biti gošća idući tjedan). 


Skladateljica Mirela Ivičević na nedavno održanom 68. Međunarodnom skladateljskom  Rostrumu uvrštena je skladbom Heart Core u slijed preporučenih djela, a o njezinoj suradnji sa interpretima i najnovijim ostvarenjima razgovaramo u zaključku emisije. 


Mia Elezović

Mia Elezović

Foto: Miro Taradi / privatna

Naslovljen vrlo jednostavno, a opet simbolički i glazbeno višeznačno Mi, najnoviji album pijanistice Mije Elezović donosi skladbe koje su nastajale na raznovrsne poticaje, pa se u ovom diskografskom svežnju zanimljivo isprepliću i različite skladateljske poetike i pristupi klavirskim zvukovljima. Od ReMiniScences Laure Mjeda Čuperjani pa do naslovne Mi Ane Horvat (za preparirani klavir i elektroniku), koje su bile pisane upravo na poticaj interpretkinje, skladbe koje je Mia Elezović izložila u zanimljivome rasteru pogleda u opuse suvremenih hrvatskih skladateljica iznose bogatstvo raznolikosti asocijacija, tema ili tehničkih zahtjeva za interpretkinju. 


Uz komentare skladateljica o skladbama i suradnji s interpretkinjom, slušat ćemo ulomke djela koje možete potražiti na nosaču zvuka, ili internetskim servisima i platformama. 


Mirela Ivičević

Mirela Ivičević

Foto: Igor Ripak / privatna

Ovogodišnji 68. Međunarodni skladateljski Rostrum /International Rostrum of Composers/ održan je u Palermu, a premda Hrvatska nije sudjelovala u natjecanju, nagrađivana hrvatska skladateljica koja živi i radi u Beču, Mirela Ivičević zahvaljujući prijavi Njemačkog radija, sudjelovala je skladbom Heart Core koja je ove godine praizvedena u Berlinu na festivalu Ultraschall. Skladba je nakon ocjenjivanja stručnog žirija uvrštena u niz preporučenih djela i bit će emitirana u radijskim programima svih sudionica natjecanja, ali i članica Europske radiodifuzijske unije.

Skladbu je praizveo ansambl LUX:NM, a na istome je festivalu u siječnju Mirela Ivičević imala i izvedbu nove verzije skladbe Black Moon Lilith za veliki orkestar, koju je bila pisala kao rezidencijalna skladateljica HRT-a za praizvedbu na Muzičkom Biennalu Zagreb prije 3 godine. 


Kako je prošla godina od našeg zadnjeg razgovora u kojem smo čestitali na prestižnoj nagradi Ernst von Siemens , te kako Mirela Ivičević surađuje s interpretima u oblikovanju konačnog  zvuka svoje skladbe i kada možemo očekivati autorski album, doznajemo u razgovoru. 

Putovi hrvatske glazbe na rasporedu su u petak od 11 do 13 sati, a emisija je potom dostupna u  Slušaonici gdje su dostupne i protekle emisije nagrađivanog ciklusa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici