Hrvatski radio

Treći program

Novi obzori glazbenica: skladateljica Sanja Drakulić, flautistica Ana Batinica

16.02.2023.

18:04

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Sanja Drakulić

Sanja Drakulić

Foto: privatna / -

Nove obzore dviju glazbenica predstavljamo u ciklusu Putovi hrvatske glazbe - od praizvedbe skladbe Tabu za ansambl skladateljice Sanje Drakulić, koja će ove godine proslaviti 60. rođendan, do prvog nosača zvuka flautistice Ane Batinice, koja je objedinila skladbe za solo flautu hrvatskih skladatelja našeg vremena na CD-u Pticopjev

Sanja Drakulić

Sanja Drakulić

Foto: privatna / -

Pijanistica, pedagoginja i skladateljica Sanja Drakulić (1963) najavljuje novi festival u Osijeku u kojem je inače profesorica na tamošnjoj Umjetničkoj akademiji, komentira praizvedbu novog djela, te skladbu za klavir i tamburaški orkestar Rosalia koja je praizvedena prošle godine na koncertu Tamburaškog orkestra HRT-a. Recentne izvedbe njezinih djela uključuju poznatu skladbu High Spirits  koja je dobila nove inteprete - Trio Elogio.  

Skladajući ovo djelo razmišljala sam o postojanju unutar okvira, sve većoj kontroli slobode govora i ponašanja, o dosadnoj političkoj korektnosti, nadmoći AI nad ljudima i dehumanizaciji i te zaključila da u svijetu punom tabua postoje i pozitivne strane. Da, tabu regulira društveni red kao dio sustava nadzora pojedinca koji se mora uklopiti u masu htio-ne htio. Međutim, usprkos ograničenjima svih vrsta, dapače zahvaljujući istima, odupiremo se snalažljivo, nalazimo svoj komad slobode i životne radosti

Sanja Drakulić o novoj skladbi, programska knjižica koncerta

Flautistica Ana Batinica (1989), članica Zagrebačke filharmonije i Cantus ansambla, otvorila je novi prostor za flautističke raskoši suvremene glazbe u svojem prvom nosaču zvuka naslovljenom Pticopjev prema istoimenoj skladbi Tibora Szirovicze. Kako je birala skladbe za ovaj album i koji je niz jedinstvenome letu zacrtala, doznajemo u drugome dijelu emisije, uz slušanje nekoliko djela sa tog najnovijeg nosača zvuka. 


Ana Batinica

Ana Batinica

Foto: VM / Cantus promo

Djela koja sam odabrala skladbe su koje sam svirala u meni dragim prilikama, ili su odabrana da bi zaokružila priču i predstavljanje hrvatskog stvarlaštva za solo flautu u razdoblju od polovine prošlog stoljeća do danas.. ima još djela koja su pisali skladatelji mlađeg naraštaja koje bih svakako voljela snimiti, no to će biti neka druga priča i neki drugi CD, samo naše stoljeće

Ana Batinica, iz knjižice CD-a "Pticopjev"

Putovi hrvatske glazbe na rasporedu su u petak od 11 do 13 sati, a emisija je potom dostupna u  Slušaonici gdje su dostupne i protekle emisije nagrađivanog ciklusa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici