Hrvatski radio

Treći program

Davor Dijanović o rusko-ukrajinskim odnosima i hrvatskoj vanjskoj politici

17.02.2022.

16:02

Autor: Tomislav Šovagović

Intervju - ilustracija

Intervju - ilustracija

Foto: - / Pixabay

Novinar, urednik i analitičar Davor Dijanović gost je u emisiji "Na kraju tjedna" u subotu, 19. veljače u 11:15 na Trećem programu Hrvatskoga radija. Posebno su tematizirani rusko-ukrajinski odnosi, porast cijena plina i energenata, postavljanje Europske unije i SAD-a prema Rusiji.

- Do rata ne bi trebalo doći ako gledamo racionalno, no uvijek treba biti oprezan, jer se rat ponekad i omakne. Tu postoje i interesi drugih aktera, možda bi nekim dijelovima američkoga vojnoga kompleksa odgovarali neki sitni incidenti, zbog veće potražnje za oružjem. Također, treba uzeti u obzir da je na vlasti demokratska opcija koja je kapacitirana liberalnim intervencionistima, no smatram da trenutno rat ne bi trebao biti opcija, kazao je član uredništva portala Hrvatskoga kulturnoga vijeća te autor slušanoga radijskoga podcasta o lokalnim i globalnim fenomenima.


Osvrće se Dijanović i na hrvatsku vanjsku politiku prema susjednim državama, osobito nakon pada crnogorske vlade i (ne)razumijevanja konstitutivnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, kao i odnos prema srbijanskim vlastima nakon proglašenja Zakona o kulturnom nasljeđu, kojim se, među ostalim, svojata dubrovačka književnost do 1867. godine.


- Pristup RH prema Srbiji trebao bi biti oštriji. Trebalo bi se inzistirati na pitanju povratka kulturnoga blaga i rješavanju pitanja nestalih u Domovinskom ratu. To bi se trebalo uvjetovati Srbiji na njezinom putu u Europsku uniju, smatra analitičar Dijanović.


Govori i o dvostrukim mjerilima u hrvatskom društvu, osobito na području kulture, izostanku dijaloga i drugačijega mišljenja, razlikama govora mržnje i umjetničke slobode te najbolnije točke na hrvatskoj političkoj sceni.

Najviše me smetaju licemjerje i dvostruki kriteriji, kao i paradno, lažno domoljublje, gdje se pod krinkom domoljublja, nažalost, promiču partikularni interesi. Smeta me klijentelistički model društvenih, političkih i ekonomskih odnosa, gdje se na sve pozicije dolazi kroz sustav negativne selekcije, kroz veze i vezice.

Davor Dijanović

Među ostalim, Dijanović promišlja o podjelama tijekom pandemije, nacrtu Zakona o hrvatskom jeziku, etiketama u hrvatskom medijskom prostoru, kao i očuvanju povijesnoga sjećanja na Domovinski rat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Na kraju tjedna

Emisija koja izdvaja - putem komentara ili razgovora s jednim ili više gostiju - kulturni odnosno znanstveni događaj tjedna. Prate se događaji s područja filma, televizije, novih medija, književnosti, plesa, pop kulture, glazbe, ekonomije, društvenih znanosti – u Hrvatskoj i svijetu.

Poslušajte u Slušaonici