Hrvatski radio

Treći program

Kako je "Smiljko" nastavio mahati

01.04.2022.

15:02

Autor: Tomislav Šovagović

Evelina Rudan

Evelina Rudan

Foto: Petar Glebov / Pixsell

Dvije godine nakon hvaljene i nagrađene zbirke poezije "Smiljko i ja si mahnemo" (Fraktura, 2020.) pjesnikinja i sveučilišna profesorica Evelina Rudan govori o prijateljstvu i nadahnućima u potresnom i epidemiološkom vremenu, točnije potrazi za kolačićima djetinjstva ispisanoj stihovima.

- Nadam se da je Smiljko na polici ponekog čitatelja, koliko mi javljaju čini se da jest. Posljednje što me obradovalo jest snimanje "Smiljka" u Hrvatskoj knjižnici za slijepe, što je bilo iznimno iskustvo, napomenula je dr. Rudan i dodala kako su se s njezinim "Smiljkom" događale lijepe, a u isto vrijeme u Hrvatskoj i svijetu izuzetno ružne stvari, koje su kulminirale ratom u Ukrajini.

U svim vremenima ima smisla pisati, potreban je svojevrsni odmak, no vjerujem da ukrajinskim kolegama jest utješno pisati, jer to je jedino po čemu se u ludilu vremena može vidjeti smislenost čovjekove konstante na Zemlji.

Evelina Rudan

Nagrađivana pjesnikinja osvrnula se i na književna djela napisana na čakavskom (kakav je i "Smiljko" sam) i kajkavskom, kao i scenarije glasovitih serija koji su uvijek donosili narodno poistovjećivanje s likovima. Tematizirala je i izražavanje prema zvukovima materinskoga jezika.

Čovjeku je važan jezik kojim je dospio na svijet, jer za razliku od životinja nema ni jednu sposobnost koja ga čuva od okrutnosti svijeta, ne samo kao komunikacijsko sredstvo, već da horizontalno i vertikalno uspostavlja nit smislenih priča.

Evelina Rudan

U razgovoru s autorom emisije Tomislavom Šovagovićem navela je Rudan i koji je najzačudniji kompliment koji je dobila o sebi i "Smiljku", kako dobro prevesti poeziju, što nosi četrdeset pjesama u korizmenom hodu kroz pustinju, točnije gdje je Obećana zemlja za Evelinu Rudan.


Emisiju Na kraju tjedna možete poslušati u subotu, 2. travnja, na Trećem programu Hrvatskoga radija u 11:15.


Naša gošća rođena je u Puli 1971. godine. Predaje na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osim "Smiljko i ja si mahnemo" objavila je knjige "Sve ča mi rabi ovega prolića", "Posljednja topla noć" (s Denisom Peričićem i Slađanom Lipovcem), "Uvjerljiv vrt", "Breki i ćuki", "Pristojne ptice" te slikovnicu "Kraljevićev san". Za knjigu "Vile s Učke. Žanr, kontekst, izvedba i nadnaravna bića predaja" dobila je i nagradu Filozofskoga fakulteta 2017. godine. Supruga je i majka trojice sinova. Živi u Sesvetama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

5 dana

Europski mozaik

Hrvatska umjetnička solo popijevka 2

Emisija

Na kraju tjedna

Emisija koja izdvaja - putem komentara ili razgovora s jednim ili više gostiju - kulturni odnosno znanstveni događaj tjedna. Prate se događaji s područja filma, televizije, novih medija, književnosti, plesa, pop kulture, glazbe, ekonomije, društvenih znanosti – u Hrvatskoj i svijetu.

Poslušajte u Slušaonici