Hrvatski radio

Treći program

Mlada glumica Gracija Filipović u programu European Shooting Stars na Berlinskom filmskom festivalu

09.02.2022.

13:48

Autor: Tomislav Šovagović

Murina

Murina

Foto: Antitalent / RT Features

Povodom Berlinskoga filmskoga festivala i uvrštenja među deset najboljih mladih europskih glumica i glumaca gošća u emisiji "Na kraju tjedna" Trećega programa Hrvatskoga radija je Gracija Filipović. Glavna glumica u nagrađivanom filmu "Murina" Antonete Alamat Kusijanović raduje se odlasku u glavni njemački grad i sudjelovanju u programu "European Shooting Stars".

- Nisam razmišljala da moram tamo otići, u stilu ovo mi je životna prilika, moram uhvatiti sve što mi se nudi, tako da je i to utjecalo da sam opuštenija i sretnija. Naravno da ima i treme, ali osjećam golemi ponos i sreću, kazala je mlada Dubrovkinja o prirodnosti kojom je osvojila ne samo hrvatske gledatelje u "Murini".


Brucošica biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu otkriva kako je otkrivala sebe od prve filmske uloge u "Malom debelom rakunu" preko suradnje s redateljicom Alamat Kusijanović u spotu "Neobranjivo" grupe "Silente", kratkoga filma "U plavetnilu" i napokon "Murine" koja je osvojila Zlatnu kameru na glasovitom filmskom festivalu u Cannesu. Sve odigrano u mladoj karijeri posve je prožeto temom mora.

Općenito mi je more jako bitno u životu. Izgradilo me što sam rasla u Dubrovniku i trenirala plivanje. Definitivno bih htjela raditi još filmova s morem.

Gracija Filipović

U razgovoru s autorom emisije Tomislavom Šovagovićem otkriva i što joj nedostaje u prvoj zagrebačkoj jeseni i zimi, a što joj se dopalo u studentskom životu hrvatske metropole. Otkrila je nadahnutost slavnom američkom glumicom Meryl Streep, čitateljsku fasciniranost ruskim i drugim velikanima svjetske književnosti, kao i idealan dubrovački, obiteljski kadar.


- Nije se promijenio moj cijeli mindset. Nisam ni u kom trenutku počela razmišljati da sam bolja, vjerujem da su skromnost i rad ostali na istoj razini.


Jesu li priče o obiteljskom nasilju univerzalne i kanonske, kako promišlja licemjerje, planira li "dnevnik Julije" koji je pisala pripremajući se za ulogu u "Murini" produbiti i u vlastitu književnost, koji su savjeti kolega s filmskoga seta ostali trajno urezani u mladu glumačku dušu – otkrijte "Na kraju tjedna" u subotu, 12. veljače, u 11:15 sati na HR 3.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

5 dana

Europski mozaik

Hrvatska umjetnička solo popijevka 2

Emisija

Na kraju tjedna

Emisija koja izdvaja - putem komentara ili razgovora s jednim ili više gostiju - kulturni odnosno znanstveni događaj tjedna. Prate se događaji s područja filma, televizije, novih medija, književnosti, plesa, pop kulture, glazbe, ekonomije, društvenih znanosti – u Hrvatskoj i svijetu.

Poslušajte u Slušaonici