Hrvatski radio

Treći program

Kućna služinčad u Zagrebu od 1880-1914.

27.05.2022.

13:24

Autor: Blanka Jergović

Katarina Horvat

Katarina Horvat

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Kraj 19. i početak 20. stoljeća vrijeme je modernizacije u Hrvatskoj, obilježeno industrijalizacijim i urbanizacijom te stasanjem nove klase: građanstva. Jedno od obilježja građanske klase bilo je kućna posluga.

O tome govore prof. dr. Iskra Iveljić, povjesničarka koja se posebno bavi modernizacijskim procesima i društvenim strukturama i institucijama koje obilježavaju to doba, i dr. Katarina Horvat, autorica knjige „Kućna služinčad u Zagrebu od 1880-1914.“


Kako u pregovoru ove knjige ističe autorica, dr. Katarina Horvat, istraživanje kućne služinčadi  "pripada području socijalne historije, istražujući radne, socijalne, ekonomske i druge okolnosti života kućne posluge u Zagrebu kraja 19. i početka 20. stoljeća. Usmjerena je proučavanju jedne društvene grupe, a svojim područjem istraživanja obuhvaća i povijest žena, povijest svakodnevice i povijest obitelji. Stoga može doprinijeti i povećanju vidljivosti žena iz nižeg društvenog sloja, poput služavki.“ 


Najčešći oblik posluge u Zagrebu u to doba bila je „djevojka za sve“, a kućna služba praktički jednino zaposlenje za djevojke, uglavnom iz ruralnih krajeva. Posluga je u to doba bila česta u građanskim kućama, u kojima je bila indikator višeg društvenog sloja. Za služinčad je to bio zahtjevan i fizički težak posao, ističe prof. dr. Iskra Iveljić, povjesničarka koja se posebno bavi modernizacijskim procesima i društvenim strukturama i institucijama koje obilježavaju to doba. Upravo je ženski rad u privatnim kućanstvima, a ne u tvornicama bio stariji i rašireniji oblik ženskog plaćenog rada izvan vlastitog kućanstva. Kućnu poslugu u Zagrebu činile su uglavnom žene. Iako su one činile većinu već 1880., do početka 1. svjetskog rata uočljiv je porast broja žena i smanjenje broja muškaraca koji su se bavili ovim poslom. Ova tema u historiografiji je iz raznih razloga u historiografiji bila dugo zanemarina, a knjiga dr. Horvat prva je koja se bavi poslugom na prijelazu stoljeća. Za nju je dr. Horvat primila nagradu HAZU za 2021. godinu. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Znanost i društvo

Vrijeme u kojemu živimo postavlja pred nas imperativ istinske, obostrane komunikacije i suradnje znanosti i društva, znanstveno utemeljenog razmišljanja i donošenja odluka, ali i sudjelovanja građana u znanosti i donošenju odluka o znanosti i svim drugim područjima ljudskog djelovanja. Temelj za to je istinita, pravovremena i kvalitetna informacija o znanosti kojoj težimo u ovoj emisiji. .

Poslušajte u Slušaonici