Hrvatski radio

Treći program

Povijesne kontroverze

07.12.2021.

06:28

Autor: Hrvatski radio

Studentski prosvjed

Studentski prosvjed

Foto: - / Pixabay

Krajem šezdesetih godina 20. stoljeća na brojnim svjetskim sveučilištima došlo je do burnih studentskih događanja, a ponegdje i do otvorenog studentskoga bunta. U to vrijeme i u socijalističkoj Jugoslaviji i Hrvatskoj dolazi do studentskih gibanja.

Kako je nastao studentski pokret u Hrvatskoj? Je li on nastao pod utjecajem svjetskih zbivanja? Koje su struje postojale u studentskome pokretu u vrijeme hrvatskoga proljeća i u čemu su se razlikovale? Je li postojala suradnja između studenata i reformskog političkog vodstva i je li studentski štrajk razlog sloma hrvatskog proljeća, samo su neka od pitanja o kojima razgovaramo s dr. sc. Markom Zubakom. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Povijesne kontroverze

Emisija je usmjerena na poticanje argumentirane akademske rasprave, njegovanja profesionalizma i kulture dijaloga temeljeći se na najnovijim saznanjima iz područja povijesnih znanosti i srodnih znanstvenih disciplina. Autor i voditelj emisije je dr.sc. Josip Mihaljević.

Poslušajte u Slušaonici