Hrvatski radio

Treći program

Povjesničar Norman Davies o Ukrajini, Bjelorusiji i Rusiji

10.03.2022.

21:44

Autor: Rajka Rusan

default error photo

Velško-poljski povjesničar Norman Davies stručnjak je za povijest srednje i istočne Europe. Posebno ga zanima povijest Poljske koju je popularizirao u Zapadnoj Europi i svijetu više nego bilo koji drugi povjesničar. Njegova najpoznatija knjiga s tom tematikom, Božje igralište, doživjela je mnoga izdanja a prvobitno je objavljena u Oxfordu 1981. Poljskoj je također posvećeno djelo "Srce Europe", kao i knjiga o Varšavskom ustanku – "Ustanak' 44" te o poljskim oružanim snagama na Zapadu "Put nade – Andersova vojska – Odiseja preko tri kontinenta". Zapravo, svoju je karijeru Davies otpočeo knjigom „Bijeli orao, crvena zvijezda – o poljsko sovjetskom ratu 1919 - 1920”. U „poljski ciklus” se uklapa i knjiga „Mikrokozmos: povijest srednjeeuropskog grada”, o Breslau, današnjem Wroclawu, najvećem gradu zapadne Poljske koji je nekoć bio centar Šlezije i dom brojnim etničkim skupinama i narodima, od Poljaka do Židova, Čeha, Nijemaca, Austrijanaca i Rusina.


Otkako je počeo ruski napad na Ukrajinu, Norman Davies je u svojoj drugoj domovini - Poljskoj gdje je vrlo tražen kako bi objasnio povijesnu pozadinu sukoba. Prema Daviesovoj izjavi:  "rat kojemu svjedočimo nastao je iz Putinovih imperijalnih fantazija. Ono što me najviše pogađa je njegovo nevjerojatno nepoznavanje povijesti i njegova apsurdna uvjerenja. Živi s vizijom Ruskog Carstva iz18. stoljeća kada je Rusija pokorila Ukrajinu i nazvala je Malorusijom.

Prije toga su Ukrajinci živjeli 400 godina ili u Velikoj kneževini Litve ili u Poljsko-Litvanskoj zajednici (commonwealthu). Zvali su se Rusini. Kada ih je Rusija htjela nazvati Malorusima, počeli su se nazivati Ukrajincima – zato što nisu htjeli biti ništa manji od Rusa.

Putin to ne priznaje, kao općenito ni postojanje ukrajinske nacije. On živi mitove. Nikada prije nisam doživio nešto slično. Živi na drugom planetu. I to je vrlo opasno."Što se tiče Bjelorusije, Davies smatra "da je Lukašenko - jedini europski vladar koji vlada jednom zemljom u kontinuitetu od 1994 - i njegovo žestoko suzbijanje prodemokratskih snaga tek najnovije poglavlje u više od jednog stoljeća često mračnih i duboko problematičnih vremena u Bjelorusiji.

Godine 1918. boljševici su brzo ugušili pokušaj uspostave slobodne i neovisne Bjelorusije - Bjeloruske Narodne Republike.

Tridesetih godina 20. stoljeća čistke sovjetskog diktatora Staljina usmrtile su i do 60 posto inteligencije u zemlji.

Tijekom Drugog svjetskog rata i holokausta, Bjelorusija je izgubila četvrtinu cjelokupnog stanovništva. Minsk se uglavnom pretvorio u ruševine; nijedna država u Europi nije patila više od Bjelorusije."


Daviesov odgovor na pitanje o današnjoj Rusiji je sljedeći: "Tijekom 30 godina nakon hladnog rata Zapad je bio previše popustljiv prema Rusiji. Mislio je da je pobijedio, a da su Rusija ili Sovjetski Savez izgubili i da će se stvari odvijati na način na koji je to Zapad mislio.

Bila je to glupost ili naivnost u vrijeme blagostanja i mira. Sada trpimo posljedice takvog stava."


Integralni intervju s Normanom Daviesom poslušajte u emisiji Portreti znanstvenika koja je na rasporedu četvrtkom u 13 00. Emisiju je moguće poslušati i u Slušaonici Hrvatskoga radija.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Portreti znanstvenika

Portreti znanstvenika se emitira od 1998. godine. Posvećena je hrvatskim i svjetskim znanstvenicima iz prošlosti i suvremenosti. Među zapaženim ciklusima ističemo ciklus o istaknutim znanstvenicima - članovima HAZU, o ženama znanstvenicima, Nobelovcima,te tehnološkim inovatorima .

Poslušajte u Slušaonici