Hrvatski radio

Treći program

Urbane budućnosti

03.04.2022.

18:24

Autor: Rajka Rusan

Petrinja nakon potresa

Petrinja nakon potresa

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Valentina Gulin Zrnić vodi međunarodni projekt o budućnosti gradova. Premda je projekt definiran prije dvije godine, pandemija i potres izmijenili su koncept te se sada istraživači s Instituta za etnologiju i folkloristiku bave i promjenama koje su u urbanom životu donijele prirodne katastrofe.

Urbana antropologija istražuje transformacije načina života u gradovima koje se zbivaju pod utjecajem ekonomskih, demografskih i kulturnih silnica, ali i urbanističkih i arhitektonskih zahvata, planova ili izostanka planova. Pandemija i potres su značajno izmijenile okupljališta, interese i potrebe stanovnika raznih dobnih skupina, a lokalne su gradske uprave pokušale s različitim uspjehom reagirati na te interese i promjene. Zagreb je, usprkos izostanku koordinirane obove, pokazao vitalnost i veliku energiju te odlučio nastaviti gdje je stao. Građani su neke segmente obnove preuzeli u vlastite ruke -  što je bivši gradonačelnik jasno i dao do znanja da moraju: jer pomoći neće biti! Za razliku od Zagreba, Petrinja je, gubeći desetljećima status urbanog centra kakav je nekoć bila, nastavila tonuti u depresiju i gubiti mnoge gradske karakteristike.


To su samo neki od segmenata istraživanja unutar projekta Budućnost gradova/Urban futures, unutar kojeg se istražuje i slučaj Rijeke te utjecaja projekta "kulturne prijestolnice Europe" na život u gradu. Još jedna tema je grad Hvar i utjecaj luksuznog turizma kao i neočekivani uspon gradića u rang svjetske turističke destinacije, uz sve što to donosi u lokalnu zajednicu. U sklopu projekta istraživat će se i Kutina, a slovenski partneri će se baviti Ljubljanom, Koperom, Novom Goricom.


Strani predavači dio su projekta koji ima svoju web stranicu (http://www.citymaking.eu) na kojoj se mogu pratiti online predavanja, čitati blogovi i pozivaju zainteresirani da sami pridonesu istraživanjima putem svojih iskustava i prijedloga.


S Valentinom Gulin Zrnić, znanstvenom savjetnicom u Institutu za etnologiju i folklonirstiku razgovaramo u ponedjeljak 4.4. u 13 00 u emisiji Znanstveni koncentrat. Emisija će biti dostupna i u Slušaonici Hrvatskoga radija (Treći program)Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Znanstveni koncentrat

Pola sata ponedjeljkom koncentriramo se isključivo na znanost, prateći nova otkrića, istraživanja, rad znanstvenika. Predstavljamo domaće, i međunarodne znanstvene aktivnosti. Autori emisije su Rajka Rusan, urednica na Trećem programu Hrvatskoga radija, te - od jeseni 2022. godine - Ivan Fischer. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici