Hrvatski radio

Treći program

18:24 / 03.04.2022.

Autor: Rajka Rusan

Urbane budućnosti

Petrinja nakon potresa

Petrinja nakon potresa

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Valentina Gulin Zrnić vodi međunarodni projekt o budućnosti gradova. Premda je projekt definiran prije dvije godine, pandemija i potres izmijenili su koncept te se sada istraživači s Instituta za etnologiju i folkloristiku bave i promjenama koje su u urbanom životu donijele prirodne katastrofe.

Urbana antropologija istražuje transformacije načina života u gradovima koje se zbivaju pod utjecajem ekonomskih, demografskih i kulturnih silnica, ali i urbanističkih i arhitektonskih zahvata, planova ili izostanka planova. Pandemija i potres su značajno izmijenile okupljališta, interese i potrebe stanovnika raznih dobnih skupina, a lokalne su gradske uprave pokušale s različitim uspjehom reagirati na te interese i promjene. Zagreb je, usprkos izostanku koordinirane obove, pokazao vitalnost i veliku energiju te odlučio nastaviti gdje je stao. Građani su neke segmente obnove preuzeli u vlastite ruke -  što je bivši gradonačelnik jasno i dao do znanja da moraju: jer pomoći neće biti! Za razliku od Zagreba, Petrinja je, gubeći desetljećima status urbanog centra kakav je nekoć bila, nastavila tonuti u depresiju i gubiti mnoge gradske karakteristike.


To su samo neki od segmenata istraživanja unutar projekta Budućnost gradova/Urban futures, unutar kojeg se istražuje i slučaj Rijeke te utjecaja projekta "kulturne prijestolnice Europe" na život u gradu. Još jedna tema je grad Hvar i utjecaj luksuznog turizma kao i neočekivani uspon gradića u rang svjetske turističke destinacije, uz sve što to donosi u lokalnu zajednicu. U sklopu projekta istraživat će se i Kutina, a slovenski partneri će se baviti Ljubljanom, Koperom, Novom Goricom.


Strani predavači dio su projekta koji ima svoju web stranicu (http://www.citymaking.eu) na kojoj se mogu pratiti online predavanja, čitati blogovi i pozivaju zainteresirani da sami pridonesu istraživanjima putem svojih iskustava i prijedloga.


S Valentinom Gulin Zrnić, znanstvenom savjetnicom u Institutu za etnologiju i folklonirstiku razgovaramo u ponedjeljak 4.4. u 13 00 u emisiji Znanstveni koncentrat. Emisija će biti dostupna i u Slušaonici Hrvatskoga radija (Treći program)prije

3 dana

Europski mozaik

S izložbe MUO-a u tršćanskom kazališnom muzeju

Emisija

Znanstveni koncentrat

Pola sata ponedjeljkom koncentriramo se isključivo na znanost, prateći rad znanstvenika s visokoobrazovnih i drugih znanstvenih institucija. Predstavljamo domaće, ali i inozemne i međunarodne znanstvene aktivnosti.

Poslušajte u Slušaonici