Hrvatski radio

Treći program

Uspješno roditeljstvo preduvjet je dobrobiti djece

05.01.2022.

16:38

Autor: Blanka Jergović

Ilustracija: roditeljstvo

Ilustracija: roditeljstvo

Foto: - / Pixabay

Obiteljske karakteristike, kao što su obiteljska dobrobit te otpornost i kvalitetno roditeljstvo odražavaju se na dobrobit djece. Mehanizme tog utjecaja istražuje prof. dr. Andreja Brajša Žganec, s Instituta Ivo Pilar u Zagrebu, voditeljica projekta „Dobrobit djece u obiteljskom kontekstu“. O prvim preliminarnim rezultatima istraživanja govorimo u emisiji.

 Razvijene socijalne kompetencije i sposobnost reguliranja emocija i ponašanja preduvjet su dobrobiti djece, na koju uvelike utječe i dobro roditeljstvo. 


 - Stoga, kao prvo istražujemo promjene u različitim domenama dobrobiti djece u srednjem djetinjstvu i na prijelazu u adolescenciju. Drugi cilj je vidjeti u kakvom su odnosu obiteljska dobrobit, ponašanje majke i oca i različiti vidovi dobrobiti djece. Uz to, ispitujemo i mogući utjecaj digitalnih tehnologija na dobrobit djece tijekom srednjeg djetinjstva i na početku adolescencije, rekla je dr. Brajša Žganec. 


 Ovako dobiven uvid u dobrobit obitelji s djecom školske dobi temelj je boljih socijalnih, obrazovnih i drugih nacionalnih politika, kao i za razvoj strategija za poboljšanje dobrobiti djece i obitelji. U emisiji sudjeluje i dr. Marina Kotrla Topić, iz Centra Osijek Instituta Ivo Pilar.


 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

5 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Znanost i društvo

Vrijeme u kojemu živimo postavlja pred nas imperativ istinske, obostrane komunikacije i suradnje znanosti i društva, znanstveno utemeljenog razmišljanja i donošenja odluka, ali i sudjelovanja građana u znanosti i donošenju odluka o znanosti i svim drugim područjima ljudskog djelovanja. Temelj za to je istinita, pravovremena i kvalitetna informacija o znanosti kojoj težimo u ovoj emisiji. .

Poslušajte u Slušaonici