Hrvatski radio

Drugi program

Adele se vratila na prvo mjesto Airplay Radio Charta

22.02.2022.

17:53

Autor: Hrvatski radio

Službena naslovnica albuma 30, Adele

Službena naslovnica albuma 30, Adele

Foto: - / Sony - Menart

Adele ponovno ima najpopularniju pjesmu u domaćem radijskom eteru. Hit-singl 'East on Me' deseti puta predvodi listu ARC 100, a povratak na vrh osigurao je nakon pet tjedana, tijekom kojih su na broju jedan Službene radijske liste boravile pjesme 'Cold Heart (Pnau Remix)' (Elton John & Dua Lipa) i 'Sacrifice' (The Weeknd). The Weeknd se spustio za jedno mjesto i ovoga tjedna je drugi dok se duet Eltona Johna i Due Lipe smjestio na trećem mjestu. Sudionici hrvatskoga Topa 5 ostali su isti jer je četvrti Ed Sheeran sa singlom 'Shivers' dok je peta suradnja 'When I'm Gone' koju su snimili Alesso i Katy Perry.

Povratak balade 'Easy on Me' na broj jedan Službene radijske liste objašnjava se kao direktan odjek dodjele nagrada britanske diskografske industrije na kojoj je Adele postala pobjednicom večeri. Osvajajući priznanje BRITs-a za Britansku pjesmu godine, kantautorica je na pozornici spomenula i zanimljivu činjenicu da je, premda uz vrsnu konkurenciju, pobjedu odnijela lagana pjesma uz klavir. Taj kuriozitet zanimljiv je i iz hrvatskog radijskog rakursa. Ovotjedni Top 10 nakrcan je pjesmama brzog tempa i u tom društvu 'Easy on Me' strši po svemu. S druge strane, Adele je karijeru izgradila oko emotivnih balada iz kojih isijavaju vrhunski rukopis, sugestivnost i interpretacija s kojom dolazi do srca mnogobrojne publike. Pokazatelji hrvatske radijske popularnosti to jasno potvrđuju, jer je do sada bila na vrhu s dvije lagane pjesme - 'Skyfall' (2012.) i 'Hello' (2015.).

 

Istovremeno, Adele je ovim uspjehom ušla u prestižni klub izvođača čiji singlovi su boravili deset ili više tjedana na prvom mjestu liste ARC 100. Edu Sheeranu je to uspjelo s tri pjesme ('Shape of You', 'Perfect', 'Bad Habits'), a Calvin Harris, Dua Lipa i The Weeknd dva puta su ostvarila takav rezultat. Do sada je, od 2002. godine naovamo, trinaest pjesama boravilo na vrhu Airplay Radio Charta deset ili više tjedana. Među njima su svega četiri ostvarile neprekinuti niz boravka na broju jedan dok su ostale, uključujući i 'Easy on Me', dolazile na prvo mjesto u više navrata. Evo popisa:

 

Shawn Mendes feat. Camila Cabello - 'Senorita' (2019) - 18 tjedana (niz)

Calvin Harris feat. Dua Lipa - 'One Kiss' (2017) - 17 tjedana

Ed Sheeran - 'Bad Habits' (2021) - 15 tjedana (niz)

The Weeknd (feat. Ariana Grande) - 'Save Your Tears' (2021) - 15 tjedana

Calvin Harris & Rag'n'Bone Man - 'Giant' (2019) - 14 tjedana

The Weeknd - 'Blinding Lights' (2020) - 14 tjedana

Luis Fonsi & Justin Bieber feat. Daddy Yankee - 'Despacito' (2017) - 13 tjedana (niz)

Ed Sheeran (feat. Beyonce) - 'Perfect' (2017-2018) - 12 tjedana

Dua Lipa - 'Don't Start Now' (2019-2020) - 11 tjedana

Rihanna feat. JAY-Z - 'Umbrella' (2007) - 10 tjedana (niz)

Ed Sheeran - 'Shape of You' (2017) - 10 tjedana

Calvin Harris feat. Sam Smith - 'Promises' (2018-2019) - 10 tjedana

Adele - 'Easy on Me' (2021-2022) - 10 tjedana

 

Kuriozitet ovotjedne liste ARC 100 je da su se prvi puta nakon drugog vremena među deset najemitiranijih našle dvije pjesme koje pripadaju alternativnom glazbenom rukopisu. Prema kategorizaciji servisa Apple Music, naime, singlovi 'abcdefu' (broj 6, GAYLE) i 'Black Summer' (broj 9, Red Hot Chili Peppers) imaju oznaku alternative i to je zanimljiv fenomen za eter kojim vladaju singlovi plesnog pop i pop senzibilteta. S druge strane, svjetske liste popularnosti - digitalne i radijske - sve su ispunjenije djevojkama s gitarom i izvođačima alternativnog i rock orijentira.

 

Kada su u pitanju Red Hot Chili Peppers, vrijedi podsjetiti kako se radi o miljenicima domaće publike, ali i bendu koji je do sada tri puta boravio na broju jedan Airplay Radio Charta. Singlovi koji su dospjeli na vrh liste ARC 100 su 'Fortune Faded' (jedan tjedan, 2003.), 'Dani California' (9 tjedana, 2006.) i 'Tell Me Baby' (4 tjedna, 2006.). Ovotjedni debi na broju devet donio im je priznanja najvišeg novog ulaza na listi ARC 100 (hot shot debut), ali i najvišeg ulaza među četrdeset (hot airplay). U ovom slučaju, radijski selektori podijelili su oduševljenje pjesmom s publikom na digitalnim platformama, jer je pjesma 'Black Summer' dospjela i na dvadeseto mjesto liste Croatia Songs magazina BIllboard u njezinu inauguralnom izdanju koje se na internetskim stranicama magazina pojavila u utorak, 15. veljače.

 

Lista Croatia Songs donosi 25 pjesama, a dio je sekcije Hits of the World magazina Billboard. Mjerenje popularnosti temelji se na rezultatima glazbenog streaminga i digitalne prodaje singlova u našoj zemlji prema podacima koje prikuplja sustav MRC Data. Rangiranje se temelji na formuli s ponderima koja uključuje samo službene streamove na vodećim audio i video streaming servisima - pretplatničkim i računima podržanim s oglasima - koji posluju u Hrvatskoj.

 

Lansiranje liste Croatia Songs magazina Billboard smatra se vrlo velikom viješću za domaću glazbenu industriju. Billboard je najveći svjetski autoritet glazbene industrije, a MRC Data vodeći globalni sustav mjerenja popularnosti u industriji zabave. Rezultati prvog mjerenja popularnosti pokazali su kako postoji veliki jaz između odabira radijskih selektora i repertoara koji hrvatska publika traži na platformama za glazbeni streaming. U tom smislu, bit će zanimljivo pratiti hoće li se i na koji način u budućnosti korespondirati odnosno na koji način će radio pratiti digitalne odabire publike. Ovoga tjedna se mjerenja ARC 100 i Croatia Songs poklapaju u svega dvije pjesme - 'Black Summer' sastava Red Hot Chili Peppers i 'Heat Wawes' grupe Glass Animals (br. 33, novitet među četrdeset).

 

Među sto najemitiranijih stranih pjesama u domaćem radijskom eteru ovih tjedana smjestilo se šest noviteta od koji su tri ušla direktno među četrdeset. Mahmood & Blanco su pobjedničku pjesmu sa San Rema doveli na broj 21 ('Brividi'), a 32. mjesto u prvom tjednu pripalo je suradnji 'Where Did You Go?' koju su snimili Jax Jones i MNEK. Najveći skok (greatest gainer ARC) ovoga tjedna iznosi 22 mjesta, a ostvarili su ga singlovi 'In Your Arms (For an Angel)' (br. 18, Topic, Robin Schulz, Nico Santos & Paul Van Dyk) i 'Shut Off the Lights' (br. 48, Bastille). Kada je u pitanju pjesma koju potpisuju četvorica DJ-ja, radi se i o najvećem usponu među četrdeset (greatest gainer TFO). Nove singlove na Airplay Radio Chartu ovoga tjedna imaju i Shouse, Christina Aguilera & Ozuna i Armin Van Buuren & Sam Gray.


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playliste Službene radijske liste nalaze se na streaming servisima dostupnima u našoj zemlji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici