Hrvatski radio

Drugi program

Beyonce preuzela Airplay Radio Chart

18.07.2022.

21:01

Autor: Airplay Radio Chart

Službena naslovnica singla 'Break My Soul'

Službena naslovnica singla 'Break My Soul'

Foto: Columbia - Menart / Columbia - Menart

Beyonce je vlasnica novog radijskog broja jedan u Hrvatskoj. Singl "BREAK MY SOUL" američke pop kulturne ikone na vrh Službene radijske liste došao je u trećem tjednu boravka na listi ARC 100. Harry Styles se spustio na drugo mjesto s pjesmom "As It Was" dok broj tri pripada singlu sa snažnim utjecajem pop glazbe osamdesetih - temi "Maybe You/re the Problem" koji je simila Ava Max. Lady Gaga se skokom od četiri mjesta vratila u Top 5 i smjestila na ćetvrto mjesto dok su peti Camila Cabello i Ed Sheeran s duetom "Bam Bam". Na taj način su se među pet najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru našla četiri naslova koja se nalaze ili su zauzimala prvo mjesto tjednih lista.

Dolaskom na broj 1 Službene radijske liste, nakon skoka od 60 mjesta na prošlotjedni broj dva, Beyonce je ostvarila jedinstveni rezultat u povijesti Airplay Radio Charta - od 2002. naovamo - jer je time postala najuspješniji izvođač u tri inicijalna tjedna boravka na listi ARC 100. Pjesma ima, za Bey, netipičan glazbeni rukopis koji je tijesno povezan s osnovnom pričom koja prati projekt "Renaissance". skorašnji sedmi album u njezinoj karijeri i ispunjen je različiti podtekstima.


Ako ste se upitali zašto će naslovnicu albuma 'Renaissance', koji će svjetska glazbena diva i američka kulturna ikona objaviti za manje od dva tjedna, krasiti fotografija Beyonce na konju, vrijedi podsjetiti kao se radi o citatu jednog od ključnog trenutka u povijesti američke popularne kulture. Trenutak seže u travanj 1977. kada je otvoren njujorški Studio 54 odnosno vrijeme kada je njujorško kazalište pretvoreno u noćni klub i kulturni zeitgeist. Tada je, slaveći svoj 32. rođendan na zabavi koju je priredio modni dizajner Halston, prva dama grupe The Rolling Stones, Bianca Jagger, slavno fotografirana kako sjedi na konju smještenom na plesnom podiju kluba. Taj kontekst najbolje će nam približiti mnoga introspektivna značenja koja pjesma 'BREAK MY SOUL' donosi sa sobom. Ona se tiču poruke ljudima da se u današnjem vremenu oslobodimo i pronađemo vlastite sebe, da pronađemo u sebi ono nešto i živimo u trenutku.


Sličnim pristupom - ali s manje društvenih konotacija i sugestivnog angažmana - bavi se i singl "Don/t You Worry" s kojim su Black Eyed Peas, Shakira i David Guetta ostvarili ulaz u Top 10 i smjestili se na osmom mjestu. Jednako kao globalna suradnja koju čine tri izvođača s tri kontinenta (Black Eyed Peas su iz Sjedinjenih Država, Shakira dolazi iz Kolumbije, a David Guetta iz Francuske) i suradnja Sigale i Talie Mar popela se za osam mjesta. Njihov singl "Stay with Me" nalazi se desetom mjestu.


Suradnje među izvođačima posljednjih godina sve su češće i postižu sve veći uspjeh. Među trendove glazbenog poslovanja u prvoj polovici godine je sve veći broj suradnji umjetnika, navodi Luminate u prošloga tjedna objavljenom dokumentu "Luminate MIdYear Music Report" posvećen rezultatima poslovanja glazbene industrije na američkom tržištu. Marketinški alat i kreativna tehnika umjetničke suradnje u stalnom je porastu od početka ere streaminga u prošlom desetljeću, isstiče se, no znatno se pojačao od početka svjetske zdravstvene krize 2020. godine.


Među 10 tisuća pjesama koje se najviše streamaju broj suradnji raste u svim žanrovima, a u tome prednjače djela elektroničke plesne glazbe i latino zvuka. Gotovo četvrtina najstreamanijih latino pjesama unutar 10 tisuća najstreamanijih bilježi suradnje različitih izvođača. Jedini žanr koji je zabilježio pad suradnji u odnosu na isto razdoblje od prije godinu dana je žanr pop glazbe, ističe Luminate. Suradnja među izvođačima desetljećima se koristi kao učinkovit alat za razvoj umjetnika u prostoru turneja. No s oduzimanjem događaja uživo u 2020. godini, a zatim i smanjenim tijekom posljednje dvije godine, čini se da su se umjetnici, menadžeri i diskograrfske kuće više usredotočili na korištenje ovog alata u svojim poslovnim strategijama objavljivanja nove glazbe.


Na ovotjednoj listi ARC 100 smjestila se 51 suradnja različitih izvođača dok je njih 19 svoje mjesto našlo među prvih četrdeset.


Istovremeno, Airplay Radio Chart bilježi malu dinamiku promjene repertoara najvećih aktualnih stranih hitova u domaćem radijskom eteru. Svega je pet noviteta na listi ARC 100. Najviši novi ulaz (hot shot debut) smjestio se na 46. mjestu. radi se o singlu "Weekend Lover" kojega potpisuje Nico Santos. S druge strane, najviši novitet među četrdeset (hot airplay) potpisuje John Summit. Njegovu singlu "La Danza" bilo je potrebno devet tjedana da uđe u Top 40 radijskog emitiranja u Hrvatskoj. Puno brži put ima, pak, suradnja Charlieja Putha i Junga Kooka iz grupe BTS koji se u drugom tjednu boravka našao na 34. mjestu. Radi se o pjesmi "Left and Right".


Na ovotjednoj listi ARC 100 debitirali su i Imagine Dragons ("Shark", br. 52), Alok, Ella Eyre & Kenny Dope feat. Never Dull ("Deep Down", br. 74), Tiesto feat. Charli XCX ("Hot In It", br. 82) i LF System ("Afraid to Feel", br. 93). Najveći skok Airplay Radio Charta ostvarili su, pak, Imanbek & BYOR koji su, s pjesmom "Belly Dancer", dospjeli na 53. mjesta, prekočivši 40 mjesta na putu prema naprijed.


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playliste Službene radijske liste nalaze se na streaming servisima dostupnima u našoj zemlji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici