Hrvatski radio

Drugi program

Cold Heart Eltona Johna i Due Lipe nova je najpopularnija radijska pjesma u Hrvatskoj

18.01.2022.

14:25

Autor: Hrvatski radio

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Pjesma 'Cold Heart' u izvođenju Eltona Johna i Due Lipe nova je najpopularnija radijska pjesma u Hrvatskoj i predvodnica Airplay Radio Charta. Mash-up u produkciji australskog trija Pnau devet tjedana je boravio na drugom mjestu tjednih mjerenja popularnosti i postao pop standardom domaćeg radijskog etera. 

Radi se o kombinaciji četiriju pjesama iz karijere Eltona Johna - 'Rocket Man', 'Sacrifice', 'Kiss the Bride' i 'Where the Shoorah?' - koje su snimljene u razdoblju od 1972. do 1989. godine i, za ovu priliku, složene u jedinstveno produkcijsko ruho. Elton John i Dua lipa su na prvom mjestu zamijenili Adele koja je na vrhu liste ARC 100 boravila devet tjedana koji su se, sa stankom u doba Božića i Nove godine, od 1. studenog do 10. siječnja.


Puno je toga što okuplja 'Cold Heart' i zbog čega vam mogu proći trnci. Radi se o suradnji koja spaja kontinente i generacije, pop glazbu različitih desetljeća i današnji glazbeni svijet. I donosi toplinu zvuka i osjećaja kreiranog u ritmu disco zvuka za klupski, ali i radijski doživljaj u svakom dobu dana. Kanda ne znate je li bolje probuditi se uz suradnju Eltona Johna i Due Lipe, pjevušiti stvar tijekom različitih dnevnih obaveza, plesati uz nju na privatnoj zabavi i javnom klupskom programu ili uspavati se uz 'Cold Heart'. Stvar je lansirana još sredinom kolovoza i postaje produženi dio dugotrajnog retro-projekta Due Lipe, ali i najavni singl albuma 'Lockdown Sessions' Eltona Johna. Radi se o prvom broju jedan za Eltona Johna u povijesti Airplay Radio Charta, od 2002. naovamo.


Dua Lipa je ostvarila svoj sedmi broj jedan Službene radijske liste, a svi oni ostvareni su periodu manjem od četiri godine. Njezin prvi broj jedan u Hrvatskoj ostvaren je početkom travnja 2018. s pjesmom 'IDGAF' (pjesma je bila na prvom mjestu jedan tjedan), a umeđuvremenu su listu ARC 100 predvodili singlovi 'One Kiss' (suradnja s Calvinom Harrisom, 17 tjedana, 2019.), 'Don't Start Now' (11 tjedana, 2019-2020.), 'Physical' (tri tjedna, 2021.), 'Levitating' (suradnja s DaBabyjem, jedan tjedan, 2021.) i 'Prisoner' (duet s Miley Cyrus, jedan tjedan, 2021.). Kosovsko-britanska glazbena zvijezda jedan je od najtraženijih izvođača u programima domaćih radijskih stanica općenito, a tijekom 202. godine u nizu tjedana bila je zastupljena sa sedam pjesama među sto najemitiranijih.


Istovremeno, Elton John je ostvario svoj 28. Top 10 hit u karijeri na američkom tržištu nakon što je duet s Duom Lipom u pjesmi 'Cold Heart' došao na sedmo mjesto liste Hot 100. Svoj posljednji hit-single među prvih deset imao je 31. siječnja 1998. što znači da je između dva uspjeha prošlo 23 godine, jedanaest mjeseci i dva tjedna. Kako izvještava Billboard, Uspjeh Eltona Johna i Due Lipe s pjesmom 'Cold Heart' omogućio je britanskom kantautoru da postane tek deseti izvođač u povijesti koji je među prvih deset na listi singlova došao u četiri ili više različitih desetljeća. Eltonu je to uspjelo u sedamdesetima, osamdesetima, devedesete i dvadesetima. Dua Lipa je, istovremeno ostvarila svoj četvrti Top 10 hit na američkoj listi singlova.


Na listi ARC 100 drugo mjesto ovoga tjedna pripada Adele s pjesmom 'Easy on Me', na trećem mjestu ostao je 'Shivers' Eda Sheerana, a singlovi 'Tell It to My Heart' Meduze i Hoziera i 'Take My Breath' The Weeknda zamijenili su mjesta. Producentsko-kantautorska suradnja je zauzela četvrto mjesto dok je kanadski kantautor peti. The Weeknd je početkom godine objavio album 'Dawn FM' i očekuj se da uskoro bude još zastupljeniji u odabirima domaćih radijskih selektora. Ovoga trenutka ima četiri singla među najemitiranijima. Uz 'Take My Breath', na Airplay Radio Chartu nalaze se 'Moth to a Flame' (suradnja sa Swedish House Mafia je šesta), 'Save Your Tears' (godišnji broj jedan i duet s Arianom Grande je na broju 23) i 'One Right Now' (duet s Postom Maloneom je smješten na 76. mjestu).

Među najemitiranijima se smjestilo pet noviteta izvođača koji dolaze iz pet različitih zemalja - Njemačke, Belgije, Sjedinjenih Država, Sjeverne Irske i Švedske. Među njima se, na 77. mjestu, našao i pop-punk singl 'abcdefu' američke kantautorice Gayle koji je prošloga tjedna preuzeo globalne liste singlova magazina Billboard. Najviši novi ulaz (hot shot debut) na 31. mjestu pripada plesnoj pop pjesmi 'When I'm Gone' s kojom je Katy Perry najavila rezidenciju 'Play' u Las Vegasu, a nastala je u suradnji s Alessom. Najviši uspon među sto (greatest gainer ARC) ostvarili su Silk Sonic (Bruno Mars & Anderson .Paak) koji su s pjesmom 'Skate' skočili za trideset i tri mjesta prema naprijed i smjestili se na 56. mjestu. Među prvih četrdeset najveći skok (greatest gainer TFO) su ostvarili Marshmello i Jonas Brothers sa suradnjom 'Leave before You Love Me' dok je najviši novitet u Top 40 (hot airplay) pripao kombinaciji izvođača iz Rumunjske i Jamajke. Inna i Sean Paul su se, s pjesmom 'Up', smjestili na 24. mjestu.


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playliste Službene radijske liste nalaze se na streaming servisima dostupnima u našoj zemlji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici