Hrvatski radio

Drugi program

Elton John i Dua Lipa drugi tjedan zaredom predvode Airplay Radio Chart

25.01.2022.

16:02

Autor: Hrvatski radio

Službena naslovnica singla Cold Heart

Službena naslovnica singla Cold Heart

Foto: - / Universal Music

Elton John i Dua Lipa drugi tjedan zaredom predvode Službenu radijsku listu s pjesmom 'Cold Heart', duetom koji je objavljen na 32. albumu britanskog veterana 'The Lockdown Sessions'.

Radi se o jedanaestom tjednu u kojemu je mash-up u produkciji trija PNAU zauzeo jednu od dviju čelnih pozicija liste ARC 100 i time postao pop standardom domaećg radijskog etera. Istovremeno, tri vodeće pozicije ostale su jednake kao i prije točno tjedan dana. Adele je druga sa singlom 'Easy on Me', a Ed Sheeran zauzima broj tri s pjesmom 'Shivers'. I jedna i druga stvar dolaze s ploča koje se čine generatorom radijski traženih pjesama. Ploča razvoda britanske kantautorice, album '30', ovoga tjedna je zastupljena s tri singla među četrdeset, a album '=' jednoga od najtraženijih pop autora trenutno ima tri pjesme među dvadeset.

Mjesec siječanj svake godine donosi nanovo zauzimanje pozicija zvučne slike radija nakon blagdanskog perioda, ali to je i doba u kojem se donose pregledi prošle godine pa ti smjerovi dodatno utječe na kretanije glazbenih hitova u sklopu ukupnih rotacija. Time se objašnjava i podatak kako su svega dvije pjesme prvi puta pojavile na listi ARC 100, ali i činjenica da se prepoznaju veliki skokovi prema naprijed odnosno postaje jasnije tko bi slijedećih tjedana mogao zauzimati značajnije mjesto u programima domaćeg etera. Radi se o singlovima koji ulaze u prioritetna radijska emitiranja, jer ih publika traži ili prepoznaje kao sebi drage. Takav je slučaj, primjerice, sa zajedničkim radom 'When I'm Gone' koji potpisuju Alesso i Katy Perry. Suradnja je ostvarila najveći uspon među četrdeset (greatest gainer TFO) i smjestila se na broju četiri. 


Među budućim favoritima nalaze se i 'abcdefu' u izvođenju GAYLE koja je, skokom od 61 mjesta, ostvarila najviši novi ulaz među četrdeset (hot airplay) i smjestila se na broju šesnaest. Singl mlade američke kantautorice ljubavna je impresija teenagerskog gnjeva odjevena u pop punk ruho i trenutno najveći hit na svijetu odnosno pjesma koja predvodi listu Global 200 magazina Billboard. 


GAYLE je postala globalnom glazbenom senzacijom u kratkom roku i to, između ostalog, zahvaljuje viralnosti pjesme 'abcdefu' na TikToku. Njeno pravo ime je Taylor Gayle Rutherford. Rođena je u Dallasu, a odrasla u Nashvilleu gdje i danas živi. Počela je pjevati sa sedam godina, a među svoje uzore uvrstila je Arethu Franklin, Ellu Fitzgerald, Maggie Rogers, Oliviju Rodrigo i Lorde. U razgovoru sa Zaneom Loweom za globalni radio Apple Music 1 istaknula je kako je sjajna stvar u Nashvilleu ta da se njeguje kultura suradnji i da, kada napravite svoje pjesme, brzo u razgovoru s drugima dođete u priliku razmisliti o različitim smjerovima u kojima može ići vaše pisanje. 


Sva četiri tjedna priznanja za singlove pripada stvarima koje se nalaze u Topu 40 i to je također podatak koji potvrđuje preslagivanje radijskih glazbenih karata u mainstreamu. Adele je ostvarila najveći skok među sto (greatest gainer ARC) i usponom od 69 mjesta došla na broj 26 sa singlom 'Oh My God'. S druge strane, najviši novi ulaz među sto (hot shot debut) smjestio se na 26. mjestu, a pripao je pjesmi 'Sacrifice'. Singl je dio konceptualnog pop albuma 'Dawn FM' s kojim je The Weeknd instantno osvojio publiku na svim kontinentima i postigao natprosječne rezultate glazbenog streaminga. 


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playliste Službene radijske liste nalaze se na streaming servisima dostupnima u našoj zemlji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici