Hrvatski radio

Drugi program

Harry Styles: Najpopularniji strani izvođač hrvatskog streaminga predvodi Airplay Radio Chart

06.06.2022.

20:53

Autor: Airplay Radio Chart

Službena naslovnica singla "As It Was"

Službena naslovnica singla "As It Was"

Foto: Columbia - Menart / Columbia - Menart

Harry Styles četvrti tjedan zaredom ima najpopularniju stranu pjesmu u domaćem radijskom eteru. Pjesma "As It Was" predvodi listu ARC 100 - ali i liste singlova u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji odnosno liste Global 200 i Global 200 Excl. U.S. magazina Billboard koje donose rezultate globalne popularnosti. Lady Gaga je, paralelno s dolaskom sequela "Top Gun: Maverick" u domaća kina, skočila na drugo mjesto s glazbenim identitetom filma, pjesmom "Hold My Hand", a duet Camile Cabello i Eda Sheerana u singlu "BamBam" spustio se na broj tri.

Lizzo je, nakon uspjeha na TikToku, uzletila i u hrvatskom radijskom eteru, skočivši za 17 mjesta sa singlom "About Damn Time" i smjestila se na broju četiri. Ovotjedni Top 5 zaključuje George Ezra sa singlom "Anyone for You". Radi se o prvom od dva singla s ploče "Gold Rush Kid" koja će biti objavljena ovoga petka. Drugi singl britanskog kantautora također se smjestio u Top 10 - radi se o pjesmi "Green Green Grass" koja se nalazi na desetom mjestu. Lista ARC 100 donosi rezultate mjerenja emitiranja stranih singlova u programima domaćih radijskih stanica, a aktualno izdanje objavljeno je s datumom od 6. lipnja.


Paralelno s vodećim mjestom, hrvatskog radijskog etera, Harry Styles se prepoznaje i kao omiljeni umjetnik hrvatske publike na streaming servisima dostupnima u našoj zemlji.  Na ovotjednoj listi Croatia Songs magazina Billboard Harry Styles je, naime, zastupljen sa sedam pjesama. Svih sedam dolaze s albuma 'Harry's House' - 'As It Was', 'Late Night Talking', 'Matilda', 'Little Freak', 'Music for a Sushi Restaurant', 'Grapejuice' i 'Daylight'. Radi se o novom rekordu mjerenja po broju simultanih pjesama jednog izvođača na listi koja mjeri popularnost pjesama na hrvatskim streaming servisima i pokazatelju kako domaća publika u digitalnom dobu, suprotnoj općoj percepciji, rado sluša format albuma.


Harry Styles se, jednako tako, drugi tjedan zaredom nalazi na prvom mjestu američke liste albuma s pločom 'Harry's House', javio je Billboard. Radi se o prvom albumu od Adelina '30' koji se prva dva tjedna od izlaska našao na vrhu liste Billboard 200. Njegova popularnost na svjetskoj razini vrlo je velika. Čini se da ovih dana ne postoje glazbeni analitičari, kritičari popularne glazbe i novinari velikih svjeetskih medija koji se, na ovaj ili onaj način, ne bave fenomenom uspjeha Harryja Stylesa. Njegovim brojkama i rekordima, glazbenim izričajem i javnim identitetom. Tako će se The Spectator pitati je li Harry Styles doista novi David Bowie, a kritičari The New York Timesa u podcastu Popcast diskutirati o tome može li glazba Harryja Stylesa dostići slavu Harryja Stylesa. Britanska zvijezda vlasnik je i noviteta na 92. mjestu Službene radijske liste. Pjesma "Late Night Talking" dio je albuma "Harry's House".


Najveći skok na listi ARC 100 ostvario je John Summit. Njegova pjesma "La Danza" popela se za 38 mjesta i smjestila na 45. mjestu. Među prvih četrdeset, pak, bilo je nekoliko većih pomaka, a najveći - onaj od 25 mjesta - ostvarili su članovi grupe Maneskin. Pjesma "Supermodel" nalazi se na osmom mjestu.


Članovi grupe Maneskin su se, za intervjua koji su dali NME-ju, osvrnuli na nedavnu izjavu Micka Jaggera kako postoje mladi izvođači kao što su Youngblud i Machine Gun Kelly koji su ga 'natjerali da pomisli kako još uvijek ima života u rock'n'rollu'. Maneskin, s druge strane, misle da je to zastarjeli pogled na rock glazbu i kako rock nikada nije bio na putu izumiranja već da s godinama evoluira. Kako u zvuku, tako i u pojavnosti. "Mi činimo nešto vrlo različito u odnosu na Machine Gun Kellyja, nešto što je udaljeno od onoga što izvodi Yungblud i prilično daleko od Willow Smith no svi mi imamo nešto što je zajedničko: distorzirane gitare, žive bubnjeve, analogne zvukove i uzbudljiv nastup uživo", izjavljuju Maneskin. Uz dodatak da se glazba međusobno susreće i razvija u dobrom smjeru.


Na listi ARC 100 ovoga tjedna nalazi se šest noviteta. Najviši novi ulaz (hot shot debut) potpisuju James Hype x Miggy Dela Rosa sa singlom "Ferrari" na 65. mjestu. Nove pjesme na Airplay Radio Chartu bilježe još i DNCE, John Legend feat. JID, Diana Ross & Tame Impala i Sigala nad Talia Mar.


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playliste Službene radijske liste nalaze se na streaming servisima dostupnima u našoj zemlji. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici