Hrvatski radio

Drugi program

Lady Gaga ima najpopularniji strani radijski singl u Hrvatskoj

04.07.2022.

22:00

Autor: Airplay Radio Chart

Službena naslovnica singla "Hold My Hand"

Službena naslovnica singla "Hold My Hand"

Foto: Interscope/Universal Music / Interscope/Universal Music

Lady gaga je preuzela prvo mjesto Airplay Radio Charta s pjesmom "Hold My Hand" i time ostvarila svoj drugi broj jedan hrvatskog radijskog etera s filmskom baladom. Njeyin prethodni boravak na vrhu također je dolazio iz filma. radilo se o duetu "Shallow" koji je snimila s Bradleyjem Cooperom. Bilo je to prije nepune četiri godine.

Tema iz filma "Top Gun: Maverick" do vrha je došla u osmom tjednu boravka na listi ARC 100. Harry Styles je, s druge strane, prepustio broj jedan Lady Gaga nakon sedam tjedana vladanja hrvatskim radijskim eterom s pjesmom "As It Was". Camila Cabello feat. Ed Sheeran su treći s duetom "Bam Bam", a Ava Max se spustila na broj četiri s retro-pop singlom "Maybe You're the Problem". Top 5 u Hrvatskoj zaključuje Lizzo s pjesmom "About Damn Time". 


"Hold My Hand" jedina je pjesma laganog tempa među četrdeset najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru i ta činjenica daje dodatnu zanimljivost činjenici da je jedna balada dospjela na vrh radijskog emitiranja u ljetno godišnje doba. Radi se o 256. broju jedan u povijesti Airplay Radio Charta od 2002. naovamo odnosno u 1034 tjedna mjerenja radijske popularnosti u Hrvatskoj. Prema dostupnim podacima, radi se o prvom službenom broju jedan na nekome od svjetskih teritorija za singl "Hold My Hand" do sada. Lady Gaga je s ovom pjesmom dospjela u Top 5 lista singlova u Madžarskoj i Švicarskoj.


Zanimljivost rezultata ovotjednog mjerenja leži i u činjenici kako nijedna od pet prvoplasiranih pjesama liste ARC 100 ne pripada zvuku elektroničke plesne glazbe, plesnom popu ili tropical house zvuku koji zadnjih godina vlada ljetnim radijskim programima. Radi se redom o pop singlovima dobrih znalaca domaćih selektora. Camila Cabello rekorderka je radijskog etera po broju uzastopnih tjedana boravka na vrhu Airplay Radio Charta, Ed Sheeran svoje je tjedne na vrhu također pisao dvoznamenkastim brojkama, Lizzo je boravila na vrhu također, a Ava Max je drugi najuspješniji samostalni ženski izvođač na radijskim stanicama u našoj zemlji nakon Due Lipe. Harry Styles je, pak, svjetsku dominaciju ilustrirao i radijskim i brojkama streamanja na glazbenim servisima u Hrvatskoj.


S druge strane, pjesma "Do It Better" je jedna od ilustracije ljetnog radijskog zvuka u Hrvatskoj i atmosfere stvorene za doba godišnjih odmora. Felix Jaehn će krajem srpnja nastupiti na jednom od vodećih svjetskih festivala, belgijskom Tomorrowlandu, a danas se - zajeno sa Zoe Wees, nalazi na 38. mjestu liste najemitiranijih kao jedini i najviši ulaz među 40 najemitiranijih. Među tih istih četrdeset, naime, smjestilo se čak 20 pjesama koje pripadaju žanrovima elektroničke plesne glazbe. 


Airplay Radio Chart ima svega tri noviteta na listi ARC 100, a najviši od njih - hot shot debut - pripada pjesmi 'Break My Soul', s kojom se Beyonce smjestila na 62. mjestu. Beyonce se trenutno nalazi na prvom mjestu u Izraelu, druga je na Islandu, peta u Velikoj Britaniji, a na broju 15 liste Hot 100 magazina Billboard.


Istovremeno, dvadeseto izdanje liste Croatia Songs magazina Billboard predvodi Voyage s pjesmom "Tango". Na listi su se našla dva noviteta - "Skankovi hibridi" s kojom su Nucci, Seksi i Biba debitirali na četvrtom mjestu i pjesma "Lagana" u izvođenju Amne na broju osamnaest. Najviši plasman za jednu pjesmu koja je u cijelosti nastala izvan regije pripada singlu "As It Was" s kojom se Harry Styles smjestio na desetom mjestu. 


Publika glazbenog streaminga u Hrvatskoj, međutim, izrazito drugačije odabire omiljenu glazbu u odnosu na radijske slektore. U tom smislu, razlika je vidljiva na primjeru najvećih svjetskih zvijezda kao što je Drake. Kanadski glazbenik nedvno je objavio album "Honestly, Nevermind" i s njom oborio niz glazbenih rekorda, a podaci koje je dostavio Luminate govore o tome da su pjesme s nove Drakeove ploče dosegle su brojku od više od 400 milijuna streamova na globalnoj razini. U Sjedinjenim Državama je svaka četvrta streamana pjesma bila - Drakeova. Jedina pjesma koja je imala veću streaming potražnju negoli pjesme s albuma "Honestly, Nevermind", bila je ona u kojoj je - uz Futurea i Temsa - također sudjelovao Drake. Radi se o singlu "Wait for U".


Drake je Michael Jackson svjetskoga streaminga, ponovit će ovih dana Zane Lowe u eteru radija Apple Music 1, a potvrdu njegova nevjerojatnog uspjeha na streaming servisima servirat će nam Luminate u svom tjednom izvještaju na temelju kojega se kreiraju liste popularnosti magazina Billboard. Njegova suradnja 'Jimmy Cooks' s 21 Savage zauzela je vrh američkog streaming charta i tako mu omogućila rekordni 13. broj jedan liste streaminga u karijeri. Istovremeno, pet pjesama s nove ploče "Honestly, Nevermind" ušlo je među 10 i time broj Top 10 hitova na streaming chartu dovelo do brojke 72. Uvjerljivost kojom Drake gospodari glazbenim streamingom, reći će nam informacija da je drugi najuspješniji izvođač ostvario 46 Top 10 hitova manje - njih dvadeset i šest. Radi se o The Weekndu.


I dok globalno ruši rekorde traženosti, u hrvatskom radijskom eteru Drake prolazi nezamijećeno. Podaci sustava 1Played govore kako su pjesme s albuma "Honestly, Nevermind" u tjednu izlaska ostvarile brojku od ukupno 19 emitiranja na 140 radijskih stanica u Hrvatskoj. To znači kako je svaka sedma radijska stanica u zemlji jednom emitirala Drakeovu pjesmu u tjedan dana. Ili: od milijun i pol minuta hrvatskog radijskog etera, pjesmama s najuspješnijeg globalnog albuma pripalo je osamdeset minuta. U postocima to iznosi 0.005 posto.


Na Airplay Radio Chartu, pak, novitete - uz Beyonce - bilježe Eros Ramazzotti sa singlom "Ama" (br. 75) i Jubel feat. Aleyna Tilki sa singlom "Diamonds" (br. 93).


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playliste Službene radijske liste nalaze se na streaming servisima dostupnima u našoj zemlji.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici