Hrvatski radio

Drugi program

Miley Cyrus je srušila rekord svih vremena Airplay Radio Charta, "Flowers" zauzela radijski eter i glazbeni streaming

24.01.2023.

20:23

Autor: Airplay Radio Chart

Službena naslovnica singla Miley Cyrus - Flowers

Službena naslovnica singla Miley Cyrus - Flowers

Foto: Columbia/Sony/Menart / Columbia/Sony/Menart

Miley Cyrus je debitirala na prvom mjestu liste ARC 100 sa singlom "Flowers" u tjednu izlaska. Radi se o prvoj pjesmi u povijesti Airplay Radio Charta - od 2002. godine naovamo - koja je direktno došla na broj jedan. Uz to, riječ je o prvoj pjesmi koja je istovremeno osvojila radijske selektore i hrvatsku publiku na streaming servisima. Miley Cyrus se nalazi i na prvom mjestu liste Croatia Songs magazina Billboard.

Pjesma 'Flowers' srušila je rekord Airplay Radio Charta svih vremena i postala prvim singlom u 20 godina i četiri mjeseca koji je debitirao na prvom mjestu Službene radijske liste. I to se zbilo u 1063. tjednu postojanja mjerenja radijske popularnosti u Hrvatskoj. Rezultati mjerenja pokazuju malu razliku u emitiranju između MIley Cyrus i Taylor Swift i izrazitom povećanju interesa u završnim danima mjerenja, odnosno srijedi i četvrtku prošloga tjedna.


Taylor Swift je na broju 2 s pjesmom "Anti Hero", a do petog mjesta smjestili su se P!nk ("Never Gonna Not Dance Again", br. 3), Ed Sheeran ("Celestial", br. 4) i Meghan Trainor ("Made You Look", br. 5).


Airplay Radio Chart na listi ARC 100 od Nove godine donosi rezultate mjerenja u intervalu od petka do četvrtka i generira instantni pogled na rotaciju pjesama objavljenih u Petak nove glazbe. Prije toga, Službena radijska lista donosila je rezultate mjerenja u periodu od ponedjeljka do nedjelje.


Miley Cyrus je prvi izvođač izvan Hrvatske i regije koji se našao na prvom mjestu liste Croatia Songs magazina Billboard. Lista najstreamanijih pjesama u Hrvatskoj, prema podacima kompanije Luminate, objavljuje se u sekciji Hits of the World. Pjesma "Flowers" je tako istovremeno zauzela vrh lista radijske i popularnosti na streaming servisima u Hrvatskoj i to je prvi takav slučaj do sada. 


Pjesma je srušila rekord o najstreamanijoj pjesmi na Spotifyju u prvih tjedan dana od izlaska, a s brojkom većom od 100 milijuna streamova u sedmom danu od izlaska srušila je rekord grupe BTS kojima je za to postignuće bilo potrebno osam dana. "Flowers" je debitirala na vrhu liste Hot 100 magazina Billboard u izlaznom tjednu i zauzela prvo mjesto liste Billboard Global 200 koja mjeri svjetsku popularnost hitova prema podacima kompanije Luminate.


Kada je o Hrvatskoj riječ, u cjelokupnom javnom prostoru - od mainstream medija preko društevnih mreža do radijskih programa - svjedočimo pozitivnom uzbuđenju vezanom upravo uz novi singl Miley Cyrus. Pjesma MIley Cyrus prvi je veliki smash u 2023. godini i prvi singl koji je debitirao na samom broju jedan u Hrvatskoj.


"Flowers" je treća pjesma s kojom je Miley Cyrus dolazila na sam vrh mjerenja radijske popularnosti u Hrvatskoj, ali prva koju izvodi potpuno sama. U prethodna dva navrata prvo mjesto liste ARC 100 preuzimala je zahvaljujući suradnjama "Nothing Breaks Like a Heart" (with Mark Ronson, 28. siječnja 2019.) i "Prisoner" (with Dua Lipa, 25. siječnja 2021.). Zanimljivo je kako su oba singla bila na vrhu jedan tjedan. Dodatna zanimljivost je da su sve tri pjesme s kojima je Miley Cyrus do sada dolazila na prvo mjesto Službene radijske liste, to činile krajem siječnja. Točnije, na listama s datumima u periodu od 24. do 28. siječnja.


Kada je u pitanju rukopis pjesme, "Flowers" je jedan od dva blockbuster hita koje su vlasnice uputile bivšima. Uz Shakiru koja je suradnju s Bizarrapom ("Shakira: Bzrp Music Sessions, Vol. 53") posvetila prekinutoj vezi s Gerardom Piqueom, Miley Cyrus se osvrnula na odnos s Liamom Hemsworthom.


Kako bi poruka bila što jasnija, Miley Cyrus je pjesmu "Flowers" objavila u petak, 13. siječnja, u Australiji bez obzira što je u velikom dijelu svijeta - uključujući i njezinu domovinu, Sjedinjene Države - još uvijek bio četvrtak. Razlog je jasan. Tog dana je njezinu bivšem suprugu, Australcu Liamu Hemsworthu, bio rođendan. Novi singl Miley Cyrus se kompletnom svojom dušom i tijelom - stihom i glazbom, dakle - bavi razvodom ljubavnog para do kojega je došlo prije dvije godine. Stvar obiluje mnoštvom detalja koje, navodi Insider, nisu vidljivi na prvu, ali su tu. Uz očito - 'mogu se voljeti bolje negoli što ti to može' ili 'mogu si kupiti malo cvijeća' 'mogu si ispisati ime u pijesku i razgovarati sa sobom satima' - refrence i riječi nude još sugestija i značenja.


Primjerice, sam refren pjesme neodoljivo podsjeća na stihove singla "When I Was Your Man" Brune Marsa. Na osnovu toga, navodi Billboard, dio fanova nagađa kako se to odnosi na činjenicu da je, za prvih zaruka, Liam ovu pjesmu posvetio Miley. Početak pjesme, piše US Weekly, donosi misao o šumskom požaru Woolsey Fire koji je 2018. zahvatio tadašnji dom bračnog para. Uz to, završne scene spota donose Miley Cyrus odjevenu u crno odjelo, slično odjeći kakvu je par nosio na zabavi Vanity Faira povodom dodjele Oscara prije četiri godine.


Glazbeno gledano, novi singl Miley Cyrus donosi zvuk rock glazbe osamdesetih kakav je karekterizirao njezin album "Plastic Hearts", a taj zvuk sadrži utjecaje disco funka, gudačku sekciju i reminescencije na flamenco. Pjesma "Flowers" instantno je dospjela na prva mjesta najstreamanijih pjesama hrvatske publike na servisima Apple Music i Deezer, a najavljuje album "Endless Summer Vacation".


Privlačnost rukopisa pjesme Miley Cyrus analizirana je u podcastu magazina Billboard koji analizira karakteristike komponiranja pjesama koje se nalaze u Top 10 liste Hot 100. "Temeljna snaga pjesme "Flowers" je u tome što pruža neposredan osjećaj poznatosti, dok priziva snažne, univerzalne emocije kao što su nostalgija, gubitak i osnaživanje", navodi Hit Songs Deconstructed. Dodaje se kako je to djelomično postignuto klasičnim, inspirativnim utjecajem disco glazbe sedamdesetih u stilu singla "I Will Survive", koji je snimila Gloria Gaynor. Sličan utjecaj, navodi se, nalazi se u pjesmi "About Damn Time" koja je također nedavno dospjela na vrh liste Hot 100. Radi se o singlu koji izvodi Lizzo.


Taylor Swift je na broju jedan u Hrvatskoj boravila šest neuzastopnih tjedana s najuspješnijim singlom na Airplay Radio Chartu do sada, pjesmom "Anti Hero". U međuvremenu, američka kantautorica je povećala vlastiti rekord boravka na prvom mjestu liste Billboard Artists 100 koja donosi rezultate mjerenja uspješnosti izvođača u Sjedinjenim Državama. Američka kantautorica se na broju jedan nalazila 61. puta.


Meghan Trainor je, pak, postigla Top 5 uspjeh nakon niza godina bez plasmana među deset najemitiranijih. Singl "Made You Look" je u desetom tjednu boravka na listi ARC 100 dospio na peto mjesto. Tijekom svoje karijere, Meghan Trainor je u dva navrata dolazila na vrh Airplay Radio Charta. Njezin "All That Bass" bio je na broju jedan u Hrvatskoj sedam uzastopnih tjedana u periodu od 20. listopada do 1. prosinca 2014. godine. Drugi puta na prvom mjestu je bila dva tjedna, zahvaljujući duetu s Charliejem Puthom. Pjesma "Marvin Gaye" je na vrhu boravila na listama ARC 100 s datumima od 7. rujna i 14. rujna 2015. godine.


S druge strane, švedska kantuatorica pop glazbe Tove Lo ostvarila je svoj prvi Top 10 singl u Hrvatskoj. Umjetnica poznata po utjecajima grungea u vlastitu pop izričaju prošle godine je objavila pjesmu "How Long" koji je bio dijelom soundtracka televizijskog serijala Euphoria da bi potom objavila singl "2 Die 4" i album "Dirt Femme". "2 Die 4" je prva pjesma u karijeri Tove Lo u kojoj se odlučila semplirati drugu glazbu i, za potrebe singla, koristila elemente instrumentalne pjesme "Popcorn" kompozitora Gershona Kingsleyja iz 1969. godine. Instrumental je tri godine kasnije proslavila izvedba američkog sastava Hot Butter.


Airplay Radio Chart ovoga tjedna ima još jednu raritetnu situaciju, a ona je vezana uz novitete na listi ARC 100. Od pet novih ulaza među najemitiranije, naime, tri su debitirala u Top 40. Uz "Flowers" (Miley Cyrus) na broju jedan, prvi puta na listi pojavile su se pjesme "Pride (In the Name of Love) (Songs of Surrender)" (U2, br. 34) i "Radio" (Sigala & MNEK, br. 37).


Članovi grupe U2 su početkom godine najavili objavljivanje posebnog četverostrukog izdanja "Songs of Surrender" za drugu polovinu ožujka. Radi se o projektu na kojemu će se naći 40 pjesama iz kataloga irskog benda i to u nanovo snimljenim i reinterpretiranim verzijama. Svaki od četiri CD-a bit će nazvan po imenu jednoga od članova grupe - The Edge, Larry, Adam i Bono - a cijela priča je nadopuna prošlogodišnje knjige memoara Bone Voxa, objavljene pod nazivom "Surrender: 40 Songs, One Story". U izdanju audioknjige, svako poglavlje ilustrirano je segmentom pjesama koje će se naći na box setu, a među njima je i "Pride (In the Name of Love)".


Nove ulaze na listu ARC 100 bilježe i singlovi "Creepin'" (Metro Boomin, The Weeknd, 21 Savage, br. 52) i "Escapism" (Raye feat. 070 Shake, br. 92).


Pjesma "Creepin'" dio je albuma koji je u prosincu objavio Metro Boomin. Ako ste bili u prilici pogledati najavni kratki film albuma "HEROES & VILLAINS" onda ste u njemu, uz Metro Boomina, Gunnu, LaKeitha Steinfielda i Younga Thuga, mogli ugledati i Morgana Freemana u ulozi superheroja. I to sasvim namjerno. Jer, konceptualni album Metro Boomina filmičnog je pristupa, s jasnom raspodjelom uloga. Zavodljiv je i pamtljiv, a njegov zvuk kreće se od mračnog preko refleksivnog i uglađenog do klasičnog.


Metro Boomin će ploču u programu radija Apple Music 1 opisati kao umjentički projekt duge forme s poznatim glumcima među kojima se nalaze Travis Scott, Future, Young Thug, The Weeknd, 21 Savage, A$AP Rocky i John Legend. "Nisam želio raditi nešto poput: 'Okej, upravo sam nazvao izvođače na svoj telefon' ili 'Dopustite mi da vam pokažem koga sve mogu dogovoriti da ga dobijem u pjesmi", izjavio je Metro Boomin.


"Album je poput filma", dodao je, "možda u ovoj sceni imamo ova dva lika, a slijedećeg lika ćete možda ugledati tek dvije scene kasnije. Potom opet nailazimo na njega kasnije s drugim tipom. I sada su sva trojica zajedno." U pjesmi "Creepin'" ti likovi su The Weeknd i 21 Savage. Putem novoga singla oni ljubavnu bol Marija Winansa iz pjesme "I Don't Wanna Know", originalno objavljene 2004. godine, postavljaju na novu razinu.


Kada je u pitanju "Escapism", radi se o pjesmi napisanoj u okviru žanrova R&B-ja, electropopa i hip hopa u koju je Raye uključila trip hop produkciju. Radi se o spisateljskom i pojavnom zaokretu britanske pop kantautorice koja je odlučila svoj novi album objaviti nezavisno. Pjesma je, po riječima autorice, napisana u kamp kućici u američkoj saveznoj državi Utah, a postigla je viralnost na TikToku. Viralnost joj je donijela traženost i uspjeh na listama popularnosti. Uz prvo mjesto na Službenoj listi singlova u Velikoj Britaniji, "Escapism" je prvi singl Raye koji je dospio na listu Hot 100 magazina Billboard, a smjestila se i na sedmo mjesto liste Billboard Global 200. Rolling Stone India je "Escapism" proglasio Najboljom međunarodnom pjesmom u 2022. godini.


Najveći skok na listi ARC 100 (greatest gainer ARC) ostvarila je Ava Max koja se s broja 89 popela na 63. mjesto s pjesmom "Maybe You're the Problem". Singl će se naći na njezinu skorašnjem novom albumu "Diamonds & Dancefloors". U razgovoru sa Zaneom Loweom u eteru radija Apple Music 1, Ava Max je objavila da uskoro kreće na svoju prvu samostalnu koncertnu turneju.


Najveći skok među 40 najemitiranijih (greatest gainer TFO) ostvarili su Lewis Capaldi ("Pointless", br. 16) i Black Eyed Peas, Anitta & El Alfa ("Simply the Best", br. 20) čiji singlovi su ostvarili pomak od 19 mjesta prema naprijed. Novi ulaz u Top 40 ostvarila je i Shania Twain sa singlom "Giddy Up" (br. 30). Pjesma će se naći na njezinu novom albumu "Queen of Me".


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Četverosatni radijski show (20-00h) donosi pregled zbivanja na listi ARC 100, donosi vijesti iz svijeta glazbene industrije, lista novosti sa svjetskih lista popularnosti, predstavlja Album tjedna i emitira selekciju novih pjesama objavljenih u Petak nove glazbe.


Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playlistu ARC 100 možete pronaći na streaming servisima Apple Music, Deezer i Spotify.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici