Hrvatski radio

Drugi program

Pjesma 'Save Your Tears' najpopularnija je strana pjesma u prošloj godini

05.01.2022.

21:05

Autor: Goran Komerički

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

The Weeknd i Ariana Grande vlasnici su godišnjeg broja jedan Airplay Radio Charta za 2021. godinu. Njihova pjesma 'Save Your Tears' pokazala se najpopularnijim stranim singlom u domaćem radijskom eteru tijekom godine i jednim od putokaza omiljenog zvuka radijskih selektora u Hrvatskoj. Ovo je svakako bila godina u kojoj je The Weeknd bio sveprisutan. Kako na svjetskim pozornicama i streaming servisima, tako i u programima radijskih stanica. Tijekom 2021. godine na listi ARC 100 boravilo je sedam pjesama od kojih su tri bile singlovi u kojima je sudjelovao kao gost. Radi se o suradnjama sa Swedish House Mafijom, Postom Malonom i Dojom Cat. Četiri njegova samostalna singla, pak, našla su se među sto najemitiranijih u godini - 'In Your Eyes' se smjestio na broju osamdeset i šest, 'Take My Breath' na šezdeset i četvrtom, a 'Blinding Lights' na mjestu broj četrdeset i osam.

The Weeknd je prošle godine nastupao na HalfTime Showu američkog SuperBowla, a krajem godine je njegovu 'Blinding Lights' Billboard proglasio najpopularnijom pjesmom svih vremena prema mjerenju na listi Hot 100. U svom radijskom showu Memento Mori, koji se emitira u programu globalnog radija Apple Music 1, kanadski kantautor je objavio kako je njegov peti studijski album snimljen tako da ga možemo očekivati vrlo brzo u Novoj. Na njemu će se naći pjesma 'Take My Breath' koja, u svom izdanju 'Single Package', donosi sjajnu extended verziju u stilu osamdesetih. Pjesma 'Save Your Tears' jedna je od pjesama koje su se najduže zadržale na prvom mjestu Airplay Radio Charta u povijesti - punih petnaest tjedana. S kratkim razmacima, njezino vladanje Službene radijske liste oduljilo se i trajalo je od 8. veljače do 12. srpnja ove godine. Pjesma se nalazi na kompilacijskom albumu 'The Highlights', objavljenom početkom prošle godine. 


Među četrdeset najemitiranijih pjesama u hrvatskom radijskom eteru za 2021. godinu smjestilo se čak 19 pjesama koje potpisuju DJ-ji i producenti svjetskih glazbenih pozornica. Ta, gotovo pedeset-postotna brojka, zorno nam može pokazati i smjer odabira aktualne svjetske glazbe u domaćem radijskom eteru. House pop jednostavno najviše odgovara publici koja traži jednostavnu, pamtljivu melodiju, brzi ritam i glazbu koja odviše ne ometa već jednostavno - opušta. Među najuspješnijim DJ-jima nalaze se David Guetta, Robin Schulz, Joel Corry, Topic, Tiesto, Meduza, Jax Jones i Riton. Dua Lipa je zastupljena s najviše pjesama na godišnjem izvještaju liste ARC 100 - njih šest. Ava Max ima četiri pjesme na Službenoj radijskoj listi i vlasnica je drugog mjesta godišnjeg odbrojavanja, pjesme 'My Head & My Heart'. ATB, Topic i A7S treći su sa singlom 'Your Love (9PM)', a četvrto mjesto potpisuju Tiesto feat. Ty Dolla $ign s pjesmom 'The Business' dok Top 5 zatvaraju Joel Corry feat. MNEK s hit-singlom 'Head & Heart'. Tijekom godine, na broju jedan tjednih izvještaja Službene radijske liste boravilo je dvanaest pjesama, a dvije su predvodile chart petnaest tjedana - 'Save Your Tears' u izvođenju The Weeknda i Ariane Grande i 'Bad Habits' koju potpisuje Ed Sheeran. 


Airplay Radio Chart je nastao na temelju zbroja emitiranja stranih pjesama u programima radijskih stanica širom Hrvatske prema podacima servisa 1Played. Godišnje izdanje Airplay Radio Charta nastao je na temelju zbroja tjednih izvještaja Službene radijske liste tod 16. prosinca 2020. do 15 prosinca 2021. godine. Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici