Hrvatski radio

Drugi program

HDU: Airplay Radio Chart je službena top-lista stranih singlova u Hrvatskoj

08.05.2017.

22:47

Autor: Goran Komerički

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Verificiranjem top-liste Airplay Radio Chart od strane Hrvatske diskografske udruge ona postaje jedina službena top-lista emitiranja stranih singlova u hrvatskom radijskom prostoru. Top-listu donosi emisija ARC Top 40.

Airplay Radio Chart petnaest godina mjeri popularnost i prisutnost inozemnih izvođača i njihovih pjesama u programima domaćih radijskih stanica, a njegova radijska prezentacija emitira se u eteru javnog radijskog servisa HR2. Hrvatska diskografska udruga je - u suradnji s HR2  i uz pomoć sustava 1Played - omogućila automatsko praćenje emitiranja pjesama u programima radijskih postaja diljem Hrvatske čime je osigurana veća preciznost mjerenja popularnosti.

Verificiranjem top-liste Airplay Radio Chart od strane Hrvatske diskografske udruge ona postaje jedina službena top-lista emitiranja stranih singlova u hrvatskom radijskom prostoru. Novi način izračuna liste predstavljen je u emisiji koja je emitirana uživo s radijskog festivala RadioCity Milano na kojemu su sudjelovali urednici emisije Monika Lelas i Goran Komerički.

ARC Top 40 donosi najveće svjetske hitove u domaćem radijskom eteru

ARC Top 40 je radijski format prezentacije tjednog izvještaja Airplay Radio Charta koji informira slušatelje o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškuje poslovne vijesti iz industrije zabave, a emitira se svakoga ponedjeljka od 18:35 do 21 sat.

Novi format emisije sadržavat će i rubriku 'Domaća zadaća' u kojemu će domaći izvođači uz predstavljanje novosti iz svoje karijere prezentirati i vlastite obrade najdražih svjetskih hitova.

U gostima ovotjednog chart showa ARC Top 40 - kojega možete poslušati u Slušaonici HR-a - bili su Branko Komljenović i Silvije Varga. S predstavnicima Hrvatske diskografske udruge razgovarali smo o značaju mjerenja popularnosti i svjetskim top-listama, vrijednosti radija za svjetsku glazbenu scenu, trendovima u popularnoj glazbi i položaju diskografa u glazbenoj industriji.

Mjerenje popularnosti je alat glazbene industrije

Mjerenje popularnosti važan je izvor informacija za sudionike glazbene industrije – diskografe, publishere, organizatore koncerata, klubove, izvođače, medije – jer pokazuje trendove u svijetu popularne kulture, kao i traženost pojedinih pjesama, izvođača i žanrova kod domaće publike.

Tjedni izvještaj Airplay Radio Charta broji sto mjesta, a u formi ARC 100 bit će svakoga utorka dostupan na internetskim stranicama Drugoga programa i na stranici top-lista.hr.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.