Hrvatski radio

Drugi program

00:23 / 19.02.2022.

Autor: Dameo Ramić Kovačić

50 GODINA OD RUKOMETNOG POTHVATA: Pisali su da smo iz Beograda, jer nisu znali za Bjelovar

Četvorica članova šampionske generacije RK Bjelovar - Nedjeljko Prodanić, Marijan Jakšeković, Željko Nimš i Hrvoje Horvat

Četvorica članova šampionske generacije RK Bjelovar - Nedjeljko Prodanić, Marijan Jakšeković, Željko Nimš i Hrvoje Horvat

Foto: Dameo Ramic Kovacic / HR2

Na današnji dan prije točno pola stoljeća rukometni klub Partizan iz Bjelovara osvojio je naslov prvaka Europe. Tog velikog pothvata prisjetili smo se u domu predvodnika zlatne generacije i jednog od najboljih rukometaša u našoj povijesti, Hrvoja Horvata, koji se s puno emocija sjeća uspona skromnog kluba iz malog grada na krov Europe.

- Nekoliko mjeseci poslije osvojio sam i zlatnu olimpijsku medalju, ali ovo je nešto posebno i nezaboravno, To je kruna moje karijere, stegnutog će grla popularni ''Cveba'', prepričavajući doživljaje do detalja, kao i još trojica prisutnih članova momčadi iz 1972. godine – Marijan Jakšeković, Nedjeljko Prodanić i Željko Nimš.


- Bili smo dobar spoj iskusnijih i mlađih igrača, obiteljskih ljudi i ''fakina'' ... Igrali smo zajedno godinama i stvorili kemiju koja je bila temelj da se kao šaka postavimo svakom protivniku, objašnjava vratar Nimš, jedan od junaka velikog finala.


- Znali su nas najaviti kao Partizan iz Beograda, nisu znali što je i gdje je Bjelovar, prisjeća se tadašnji pivot Marijan Jakšeković, dodajući:


- Puno su mi puta rekli da smo rođeni u krivo vrijeme, kad nije bilo novca i slično ...Ne! Rođeni smo u pravo vrijeme, jer da je bilo novca, teško bismo tolike godine tu ekipu držali na okupu.


U razgovoru se vesela četvorka prisjetila početaka rukometa u Bjelovaru pod palicom profesora Željka Seleša, zatim putešestvija diljem bivše države čiji su prvaci bili devet puta, a u konačnici i trnovitog puta do velikog finala u Dortmundu 19.veljače 1972.  i pobjede protiv Gummersbacha rezultatom 19:14.


- Jedan me novinar tada pitao koliko gledatelja prima naša dvorana. Nije mogao vjerovati kad sam mu rekao da mi nemamo dvoranu! Što bi tek bilo da imate, zapitao se – prepričava Prodanić.


Imali su, međutim, nešto više od toga, a 50 godina poslije imaju brojna i zanimljiva sjećanja, koja možete poslušati ove nedjelje u 21.30 na Drugom programu Hrvatskoga radija ili u nastavku:


Rukometni klub Bjelovar - emisija povodom 50. obljetnice

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.