Hrvatski radio

Prvi program

Prvi i Treći program Hrvatskog radija obilježavaju 150. godišnjicu rođenja Antuna Gustava Matoša

08.06.2023.

Zadnja izmjena 20:48

Autor: Gordana Ostović

Naša Gordana Ostović "u razgovoru" s Matošem

Naša Gordana Ostović "u razgovoru" s Matošem

Foto: HRT / HRT

Bunjevac porijeklom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem Antun Gustav Matoš postao je jedan od najznačajnijih pisaca naše moderne književnosti. Na dan rođenja babica mu je prorekla da će biti veliki čovjek ali će i mnogo trpjeti. I doista život Matoša pjesnika, novelista, feljtoniste, polemičara i putopisca bio je intenzivan i turbulentan.


Njegovom životu, ali i stvaralaštvu od polemika do pjesama, putopisa i novela posvećena je emisija na Trećem programu 13. lipnja od 16 i 30 do 19 sati, te emisija na Prvom programu od 20 do 24 sata.

Već u svojoj ranoj mladosti Matoš je pokazivao svoje svestrane talente, od sviranja violončela do pisanja, ali i jasne stavove. Mladić koji je pao treći razred gimnazije, između ostalog i iz hrvatskog jezika, protivio se, kako piše, biflanju i bubanju i zalagao se što bi danas rekli za „školu za život“. I život je odlučio živjeti po svome dezertiravši iz vojske da bi 13 godina proveo u pečalbarstvu u Beogradu, Ženevi i Parizu. Često je živio na rubu siromaštva, ali nije odustajao od umjetnosti koja ga je jedina hranila. 1892. sa samo 19 godina tiskana mu je prva novela Moć savjesti u Vijencu, u Beogradu se prehranjivao pišući za razne časopise, svirajući violončelo čak i u orkestru Kraljevskog srpskog narodnog pozorišta. Jedna ga je kritika stajala posla i on odlazi u Ženevu, a zatim u Pariz 1899. gdje izvještava sa Svjetske izložbe i ti su njegovi feljtoni pravi mali živopisni književni biseri. „ Pariz potroši više života u jedan dan nego što Hrvatska za jedan vijek“ piše Matoš. 


U Parizu je napisao svoja najbolja prozna djela poput Camaa, Nekad bilo sad se spominjalo, Cvijet s raskršća, Samotna noć… 

Matoš u Parizu

Nakon trinaest godina vraća se u Hrvatsku kojoj je kroz putopise i poeziju posvetio jedne od najljepših stanica svoje književnosti. Liričar i kritičar kad se radi u odnosu prema svojoj zemlji jasno se vidi u putopisu Oko Lobora, pjesmama Pri svetom Kralju, Gospa Marija, Kod kuće, Stara pjesma, Gnijezdo bez Sokola... 

Oko Lobora

Glumac Dražen Šivak kao A.G. Matoš

Glumac Dražen Šivak kao A.G. Matoš

Foto: HRT / HRT

Povratkom u Zagreb jača i njegov polemički duh. „U literaturi prijatelja nemam niti ih trebam“ piše Gustl, a u svojim je polemikama bio oštar protivnik, često nije igrao fer play, načinio je mnogo krivih prosudbi, legendaran u nedosljednosti stavova, ali su njegove polemike pravi književni stilistički biseri. Polemizirao je Tinom Ujevićem, Ksaverom Šandorom Gjalskim, Jankom Polićem Kamovim, Milanom Marjanovićem...


Krešimir Bagić, profesor stilistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu piše kako je Matoš u polemiku ulazio kao na mjesto na kojemu se među ostalim događa književnost i smatrao da u svakoj ozbiljnoj kulturi polemika mora biti sastavni dio književnog života. Polemičara uspoređuje s vrtlarom koji treba iskorijeniti korov i drač. U polemici je bio artist, argumenti ne moraju biti na njegovoj strani, ali zbog načina kako stvar prezentira čovjek je sklon da mu se prikloni.

Bagić o polemikama

Glumac Dražen Šivak kao Matoš

Glumac Dražen Šivak kao Matoš

Foto: HRT / HRT

Jedna od oštrih polemika bila je s književnicom Mirom Kočondom u članku „Naprednjače i brak“. 

Naprtnjače i brak

Legendarna je Matoševa nedosljednost no jedino o čemu je bio dosljedan je patriotizam. „U meni ništa nije iskreno osim Hrvatstva“ piše Gustl koji iz svog domoljublja ne isključuje kozmopolitizam i kritiku onog što je loše u društvu. Književna teoretičarka Dubravka Oraić Tolić ukazala je na njegovu današnju aktualnost. „On je imao dosljednu koncepciju nacije. Ima politički sloj, kulturu i krajolik. Ja sam rekla da je prvi politički sloj kaput, drugi košulja a krajolik je koža. Što se nama danas dogodilo. Mi smo svoj politički suverenitet svoj kaput odnijeli u Bruxselles ali nitko od nas ne traži da prodamo slavonska polja, otoke, da govorimo be, ha, es ili engleski. Zato mislim da je Matoševa poruka danas: dali smo svoj suverenitet-kaput ali ne moramo košulju i kožu.“ 

Pjesma Gospa Marija

Kostimiranje Dražena Šivaka

Kostimiranje Dražena Šivaka

Foto: HRT / HRT

U dva nastavka poslušajte sve emitirano u posebnom programu o A. G. Matošu na Prvom programu Hrvatskoga radija. 

A. G. Matoš - 1. dio

A. G. Matoš - 2. dio

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Lica i sjene

Emisija o aktualnostima s domaće i strane kazališne scene emitira se svaki utorak, osim ljeti; zahtijeva snimanje na terenu (i u Hrvatskoj i u inozemstvu), uključuje goste u studiju, komentare kazališnih stručnjaka i kritičara, ponekad i suradnju kolega iz centara HR-a.

Poslušajte u Slušaonici