Hrvatski radio

Prvi program

Mladi i velike životne odluke

21.02.2023.

Zadnja izmjena 15:58

Autor: Hrvatski radio

Dora i Daha, voditeljice emisije U trendingu

Dora i Daha, voditeljice emisije U trendingu

Foto: Barbara Vid / HRT

Što želim biti kad odrastem i je li u redu ako ne znam odgovor na to pitanje bila je glavna tema ovotjedne emisije U trendingu. To su se pomalo znakovito na posljednji dan fašnika pitale Daha i Dora, voditeljice ovotjedne emisije. Što žele biti kad odrastu, baš kao što se pita većina njihovih vršnjaka, a zajedno sa svojim sugovornicama su pokušale doznati je li u redu ako mladi nemaju odgovore na sva važna životna pitanja.

Hoću li uspjeti upisati najbolju srednju školu, koji fakultet odabrati, idem li u dobrom smjeru, što želim raditi i postati u budućnosti - sve su to pitanja koja se učenicima danas nameću već u osnovnoj školi,  a pritisak i stres zbog velikih životnih odluka u srednjoj školi postiže svoj vrhunac. U emisiji U trendingu potvrdila je to, uz voditeljice Doru i Dahu, i Nera Keglević, maturantica iz Zagreba kao i psihologinja iz udruge Ambidekster klub, Marina Gale.


Nera je voditeljicama otkrila da je svim maturantima u ovom trenutku najveći problem u životu državna matura jer žele postići što bolji rezultat kako bi povećali svoje šanse za upis željenog fakulteta, a u njenom slučaju je to studij psihologije. na pitanje voditeljica je li psihologiju odabrala isključivo jer je to područje koje voli, Nera je istaknula kako želi raditi posao koji ju usrećuje, ali joj je bitno da joj taj posao donosi i financijsku stabilnost.

Psihologinja Marina Gale smatra da mladi moraju promišljati o budućnosti i da je doza "zdravog" stresa poželjna, ali je prihvatljivo i ako ne znaju odgovore na sva pitanja.


Moraju li učenici znati sve što žele raditi u životu, kako se nositi sa stresom zbog škole, ali i odluka koje moraju donijeti i čime se sve treba voditi pri donošenju takvih važnih životnih odluka - poslušajte u emisiji U trendingu koja je emitirana 21. veljače u 13 sati i 10 minuta.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U trendingu

Emisija U trendingu u fokus stavlja interese i potrebe digitalne generacije. Odrastanje i obrazovanje uz nove medije, prilike i izazovi s kojima se susreću, tko su im uzori, o čemu kritički promišljaju i žele li aktivno sudjelovati u kreiranju svoje budućnosti – teme su o kojima će zajedno sa svojim vršnjacima i drugim zanimljivim gostima progovarati generacija koja stvara nove odnose, vrijednosti i trendove.

Poslušajte u Slušaonici