Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

03.06.2022.

16:09

Autor: Ivica Ružičić/Marija Gerbec Njavro

Rastu cijene goriva

Rastu cijene goriva

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Europa zabranila uvoz ruske nafte. Cijene eksplodirale, od idućeg tjedna spremnik goriva plaćat ćemo 100 eura. Vlada kroji nove mjere za ublažavanje cjenovnog udara. I, dok spirala inflacije ne posustaje, Hrvatska dobila zeleno svjetlo za uvođenje eura. Građani strahuju od zaokruživanja cijena i novih poskupljenja, a premijer najavio lov na lovce u mutnom. Glavna Državna odvjetnica na saslušanju pred antikorupcijskim vijećem. Odvjetništvo, kaže, ne pritišće premijer već politički stručnjaci za sve i svašta. U jeku rasprava o srbijanskoj optužnici protiv hrvatskih pilota Srbijanska premijerka Hrvatsku optužila za etničko čišćenje. Premijer Plenković i predsjednik Milanović nakon dugo vremena suglasni u osudi takvih tvrdnji.

Najava Inventure

Europa je prelomila i zabranila uvoz ruske nafte. Ipak, "Stara dama" neće preko noći i u potpunosti odbaciti "crno zlato" iz Rusije. Skidanje s ruske nafte ići će postupno - ponajprije u zemljama koje su izrazito ovisne o ruskim energentima, a nemaju izlaz na more, poput Mađarske i Slovačke. Važnu ulogu u postizanju dogovora odigrala je i Hrvatska jer bi Jadranski naftovod i LNG terminal na Krku u skoroj budućnosti trebali imati jednu od ključnih uloga u opskrbi energentima iz drugih izvora... Sve u svemu, Europa bi se skinula s ruskih energenata, što nije ni jednostavno, a niti jeftino jer su sa samom najavom embarga cijene goriva odletjele nebu pod oblake, a od idućeg tjedna u Hrvatskoj bi puni spremnik goriva mogao stajati vrtoglavih – 100 eura. I, dok su sve oči uprte u Banske dvore, u kojima se kroje nove mjere za ublažavanje ovog ogromnog cjenovnog udara, predsjednik i premijer su, gle čuda ne viđena - zaratili na embargu, nafti, Rusiji i naftovodu…

EP traži potpuni embargo na uvoz ruske nafte, ugljena, nuklearnog goriva i plina

EP traži potpuni embargo na uvoz ruske nafte, ugljena, nuklearnog goriva i plina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Smije li premijer upućivati telefonske pozive glavnoj državnoj odvjetnici kako bi reagirala na izjave drugog najvišeg državnog dužnosnika te je li to pokušaj političkog utjecaja na rad, inače po zakonu utvrđene, neovisne institucije? E to je zanimalo i oporbene članove Antikorupcijskoga vijeća pa su na sjednicu pozvali glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek. I što su saznali? Prvo da državna odvjetnica, prema vlastitim riječima, nije izložena pritisku premijera, a oko telefonskog poziva stvorila se bura u čaši vode. I drugo da pokušaja pritisaka na rad DORH-a ima i to od neodgovornih političara, stručnjaka za sve i svašta pa i novinara. I dok je u početku Hrvoj Šipek imala strpljenja za upite članova vijeća kako su sati odmicali to je strpljenje gubila pa im je na kraju očitala bukvicu i zatražila da državno odvjetništvo ostave na miru. Grešaka u radu DORH-a je bio i bit će, no to ne znači da je riječ o korupciji, poručila je te najavila novosti oko nekih važnijih istraga. Nakon 3 sata ispitivanja oporbu u neovisnost nije uspjela uvjeriti, a u cijelu priču se uključio i premijer te po tko zna koji put ponovio da su procesi protiv sada već bivših ministara najočitiji znak da ne postoji utjecaj HDZ-a na DORH.

Zlata Hrvoj Šipek

Zlata Hrvoj Šipek

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Eto, dočekali smo i to – Hrvatska je dobila zeleno svjetlo Europske komisije i Europske središnje banke da s prvim danom iduće, 2023. godine, kunu zamjeni eurom. Od toga da Hrvatska postane 20. zemlja sa zajedničkom eurovalutom dijeli nas samo korak - pozitivna odluka Europske komisije koja se očekuje 12. srpnja, nakon čega ćemo doznati i po kojem ćemo tečaju kune mijenjati za eure. I, dok vladajući ističu važnost ostvarenja jednog od strateških ciljeva koji dokazuje snagu i otpornost domaćih financija i gospodarstva, većina građana, baš kao i politička oporba strahuju da će uvođenje eura ubrzati vrtlog poskupljenja zbog čega će ionako ne baš zavidan životni standard pasti na još niže grane. Euro nam je sve bliže, a kako ćemo sa zajedničkom europskom valutom živjeti, doznat ćemo vrlo brzo…

Euro

Euro

Foto: Igor Soban / Pixsell

Hrvatska je ovaj tjedan proslavila Dan državnosti, no proslavu je zasjenila - još uvijek goruća tema - srbijanska optužnica za četvoricu hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom Oluje. O tome će glavna državna odvjetnica, kako je najavila, razgovarati s premijerom, a otkrila je i da se provode izvidi oko postupanja Armije BIH. U međuvremenu iz Srbije je stigla optužba da je Hrvatska provela etničko čišćenje, što su ovaj puta jednoglasno osudili predsjednici Vlade i države.

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Foto: Goran Kovačić/Marko Lukunic / PIXSELL

Opširnije poslušajte u Inventuri, 4. lipnja, od 9:05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici