Hrvatski radio

Prvi program

Puhovski: Oporbeni konglomerat ne može biti dugoga vijeka

06.09.2022.

17:16

Autor: Miruna Kastratović/Marija Gerbec Njavro/Davor Rendulić

default error photo

Neće biti izvanrednih izbora procjenjuje politički analitičar Žarko Puhovski koji je gostovao u Dnevnom ritmu. HDZ i njegova većina nemaju razloga ići na izbore jer se u ovom trenutku moraju baviti drugim stvarima. No da se na te izbore i ide, smatra Puhovski, najgore bi prošla Stranka socijaldemokrata koja je sada druga po snazi u saboru. 


- U ovom trenutku izbori odgovaraju HDZ-u, Mostu i možda SDP-u, ako se situacija zaoštri pa im se ipak vrati dio birača i nikome više, a to znači da bi stvar bila opet podijeljena na sličan način kao i sada i ne bi riješila problem. 


Puhovski je komentirao i danas neviđeno jedinstvo oporbe od ljevice do desnice oko afere Ina. Smatra da konglomerat oporbe ne može biti dugoga vijeka jer se radi o rogovima u vreći. 


- Doista je neobično da na istom mjestu imate ljude koji sebe smatraju antifašistima i one koji se smatraju postfašistima. Oni bi mogli biti zajedno jedino u trenutku teške elementarne nepogode, a to se sad nije dogodilo. 


Afera Ina je jedan težak financijski skandal s jasnim političkim implikacijama, jer se radi o tvrtki koja je u djelomičnom državnom vlasništvu, zbog toga dodaje Žarko Puhovski država ne može ni tužiti Inu zbog financijskih gubitaka. Osim toga dodaje i kako nije siguran da mađarski dio ne čuva Inu od puno većih lopovluka s obzirom da oni dolaze s hrvatske strane.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Sigurni na suncu

gošća akademkinja  Mirna Šitum