Hrvatski radio

Prvi program

Komes: Ne treba tražiti krivca za sporu obnovu, već ukloniti administrativne prepreke

28.12.2022.

17:35

Autor: Marija Gerbec Njavro

Potres na Banovini

Potres na Banovini

Foto: Luka Stanzl, Igor Kralj, Srecko Niketic, Borna Filic / PIXSELL

Druga je godišnjica potresa na Banovini u kojem je poginulo osmero ljudi, a srušene su i oštećene tisuće kuća i zgrada. Mnogi stanovnici Petrinje i okolice i treću su zimu dočekali u kontejnerima, a obnova, posebice ona konstrukcijska, kao i izgradnja zamjenskih objekata, idu presporo što je priznala gostujući u Dnevnom ritmu i sama gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

- Nismo zadovoljni tempom obnove u dijelu konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih kuća, ali želimo prenijeti poruku optimizma jer na području Petrinje ima nekih pomaka i zaista je Petrinja jedno veliko gradilište, ali u fokusu mora biti ubrzanje obnove obiteljskih kuća to je prioritet, rekla je Komes.


Od stvari koje idu dobro Komes je istaknula saniranje prometnica za što je osiguran novac iz Fonda solidarnosti, tu je i gradnja višestambenih zgrada sa 128 stanova, a dobrim tempom kaže Komes idu i zelene kuće.


Što se pak obnove obiteljskih kuća tiče pozvala je građane da iskoriste opciju samoobnove. 


- Riječ je o mjeri koja će ubrzati obnovu budući da kroz organiziranu obnovu koja ide preko države ipak moraju biti poštovati određeni uvjeti i prema propisima se mora provesti javna nabava, a u samoobnovi građani sami biraju izvođača te dobivaju predujam za projekt, izvođenje radova i za voditelja projekta.


Na pitanje treba li zbog spore obnove otići ministar Ivan Paladina gradonačelnica Petrinje iz reda HDZ-a odgovara. 


- Ne treba tražiti krivca. Sama smjena radi smjene neće postići rezultate koje svi očekujemo, nego treba ukloniti administrativne prepreke koje usporavaju obnovu.


Od problema s kojima se suočavaju prilikom obnove Komes ističe nedostatak projektanata i izvođača, ali i nabijanje cijene radova. Tako je iznijela primjer zgrade u centru Petrinje čiju obnovu provodi grad uz financiranje Ministarstva kulture. Iako je obnova procijenjena na 5 milijuna kuna, dobili su dvije ponude na 14 i 16 milijuna.


- Malo se zloupotrebljava ova situacija, svi su svjesni da se svima žuri i malo se nabijaju cijene za izvođenje radova. Zbog pretjerane cijene moramo poništiti taj postupak i ponovno ga raspisati što sve odugovlači obnovu, rekla je Komes.


Gradonačelnica Petrinje uvjerena je da će u 2023 biti bolje. 


- Veliko je nezadovoljstvo i s razlogom je nezadovoljstvo, ali bez obzira na to ja sam optimist i vjerujem da ćemo naći rješenje i obnoviti Banovinu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici