Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

29.04.2022.

15:56

Autor: Ivica Ružičić/Marija Gerbec Njavro

Hrvatski sabor glasa o novima ministrima

Hrvatski sabor glasa o novima ministrima

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Konačno rekonstruirana Vlada! Iz Banskih dvora ispali Milošević, Aladrović i Ćorić, a u Vladu upali Šimpraga, Piletić i D. Filipović. Primjer Andrej Plenković zadovoljan novom kadrovskom križaljkom uvjeren da će mladost i snaga donijeti promjene. Zgrožena oporba na vladajuće sasula drvlje i kamenje tvrdeći da od rekonstrukcije nema ni R jer je iznuđena USKOK-ovim istragama.


U odnosima predsjednika i premijera ništa nova. Čašćenje na vrhuncu; zao udbašenković gojenac, protiv podlog lažova i gnoja. No, kada se nađu rame uz rame junaci mukom zamukoše. Tvrda kohabitacija ostavlja posljedice i na međunarodnom planu.


Vlada i sindikati javnih i državnih službi napokon se dogovorili. Od prvoga svibnja plaće u javnim i državnim službama rastu za 4%. Štrajk do daljnjega na čekanju, a rekordna inflacija gazi sve pred sobom.


Roditelji odgojitelji dobili prvu rundu u srazu s gradonačelnikom Tomaševićem. Zbog odluke Visokog upravnog suda grad pred rebalansom. 5 tisuća kuna naknade za 5 tisuća 800 korisnika ostaje do daljnjeg.


Opširnije u Inventuri Marije Gerbec Njavro i Ivice Ružičića.


Najava ovotjedne Inventure

Strpljen – spašen. Nakon strpljivog, višetjednog iščekivanja uz pregršt nagađanja i kombinacija, konačno smo dočekali rekonstrukciju Vlade. Kadrovska križaljka spala je na tri slova - Banske dvore napustila su tri stara, a u njih su ušla tri nova igrača Andreja Plenkovića. Vladu su napustili potpredsjednik Boris Milošević i ministar rada Josip Aladrović, koji nose teret USKOK-ovih optužbi, te ministar gospodarstva Tomislav Ćorić – bez optužnice, ali uz teret sumnjivog projekta vjetroelektrana.


Umjesto Miloševića, na mjesto potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a uskočila je Anja Šimpraga, a novi ministar rada postao je dosadašnji gradonačelnik Novske Marin Piletić. Osebujni HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, Davor Filipović, čije se ime u kampanji teško pamtilo, za razliku do njegova obećanja da će izgraditi tvornicu lijekova protiv raka, zasjeo je u fotelju ministra gospodarstva. Za Plenkovića i vladajuće rekonstrukcija je vrhunska, jer će mladost i snaga donijeti promjene, dok je za oporbu to sve mlaka vodica u kojoj nema ni R od rekonstrukcije, jer je iznuđena USKOK-ovim istragama...

Predstavljanje novih ministara

Predstavljanje novih ministara

Foto: HTV / HRT

U odnosima predsjednika i premijera ništa nova... Verbalni rat i međusobna čašćenja na vrhuncu; zao udbašenković gojenac, protiv podlog lažova i gnoja. Već danima pratimo međusobne uvrede dva pedesetogodišnjaka kojima smo dali povjerenje da vode ovu zemlju, a Ustav predvidio njihovu suradnju. Točka sukoba i dalje zahtjev za pomilovanjem osuđenih šefova Udbe Perkovića i Mustača. No, kada se nađu rame uz rame junaci mukom zamukoše. Tvrda kohabitacija ostavlja posljedice i na međunarodnom planu. 

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Nakon 13 neuspjelih krugova pregovora, Vlada i predstavnici sindikata javnih i državnih službi postigli su dogovor, pa su prijetnje masovnim štrajkovima do daljnjega stavljene na čekanje. Nakon povuci-potegni pregovora, u koje se na inzistiranje sindikata u samoj završnici morao uključiti i premijer, dogovoreno je povećanje osnovice plaće za 4 posto od 1. svibnja. 


Utanačena je i naknada za prijevoz te je povećana i naknada za sistematske preglede. Sindikati zadovoljni jer su ipak dobili više nego što im je Vlada prvotno nudila, dok iz Banskih dvora poručuju da su dali najviše što su mogli. Novi pregovori o daljnjem povećanju osnovice zakazani su za početak jeseni. A, ako je suditi prema očekivanjima sindikata, pred Vladom je vruća socijalna jesen, jer prijetnja štrajkom i dalje visi u zraku, dok inflacija nesmiljeno gazi sve pred sobom… 

Inflacija

Inflacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Roditelji odgojitelji dobili prvu rundu u srazu s gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem. Tjedan dana prije primjene Visoki upravni sud privremeno je obustavio ukidanje mjere roditelj odgojitelj i time izazvao glavobolju zagrebačkoj gradskoj upravi. Umjesto tisuću kuna za korisnike mjere s djecom mlađom od 7 godina, sada do daljnjeg grad mora isplaćivati pune naknade za gotovo 5 tisuća 800 korisnika i to u visini višoj od 5 tisuća kuna. Gradska uprava poručuje da će zbog te obveze morati u rebalans, jer je za provedbu mjere u jednom mjesecu potrebno 40 milijuna kuna.

Prosvjed roditelja odgojitelja

Prosvjed roditelja odgojitelja

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Inventuru - tjedan pod povećalom ne propustite poslušati, 30. travnja, od 9:05 na Prvom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici