Hrvatski radio

Prvi program

Roman o Splitu

22.09.2022.

15:26

Autor: Karolina Lisak Vidović

Snovi i kulise, prev. Bojana Bajić. izd. Fraktura

Snovi i kulise, prev. Bojana Bajić. izd. Fraktura

Foto: Fraktura / HRT

U Kutiji slova predstavljamo novi roman književne znanstvenice, antologičarke i prevoditeljice Alide Bremer „Snovi i kulise”. Iako je temeljna struktura krimi priča, djelo o Splitu u 1936. godini prerasta u slojeviti društveno-politički roman i roman o povijesti i o ljubavi u mračnim vremenima. Doznajte koju ulogu u romanu imaju snovi, zašto je Dioklecijanov grad kulisa te zbog čega ga ne smijete čitati gladni i koliko u romanu autorica ustvari tematizira današnji Split.


Alida Bremer

Alida Bremer

Foto: Jung und Jung / HRT

Svoj prvi roman, povijesno-autobiografsko djelo „Olivino naslijeđe” Alida Bremer objavila je 2013. godine. Roman je osvojio i njemačku i hrvatsku čitateljsku publiku. Sada je objavila drugi roman i to kriminalističkog žanra s mjestom radnje u njezinom rodnom gradu Splitu. „Snovi i kulise” njegov je naziv, a s njemačkoga na hrvatski prevela ga je Bojana Bajić. Za ulomak romana bila je nominirana za njemačku nagradu Alfred Döblin. 


Alida Bremer rođena je u 1959. Studirala je komparativnu književnost, romanistiku, slavistiku i germanistiku u Beogradu, Rimu, Saarbrückenu i Münsteru. Nakon što je doktorirala, niz je godina radila kao znanstvena suradnica i lektorica na sveučilištima u Münsteru i Gießenu. Vodila je niz projekata promocija hrvatske i drugih književnosti jugoistočne Europe koji su zajedno proveli Zaklada Robert Bosch, TRADUKI i Leipziški sajam knjiga. Urednica je nekoliko njemačkih antologija hrvatske književnosti te je prevela na njemački mnogobrojna djela s hrvatskoga - između ostalih i Ivane Sajko, Ede Popovića, Delimira Rešickog, Marka Pogačara, Zvonka Makovića, Romana Simića, Predraga Matvejevića, Veljka Barbierija i drugih. 


Iako Alida Bremer u svojim romanima piše o svojoj domovini, piše ih na njemačkome jeziku jer je broj knjiga koje je pročitala na njemačkom jeziku odavno premašio broj onih napisanih na hrvatskome.  Živi s obitelji u Munsteru, a kad god može vrijeme provodi u svom stanu u Splitu. Odatle gleda more.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.