Hrvatski radio

Prvi program

Slučaj Mirele Čavajde

11.05.2022.

16:29

Autor: Sandra Erak

KBC Zagreb

KBC Zagreb

Foto: Željko Lukunić / PIXSELL

Slučaj trudnice Mirele Čavajde, kojoj su liječnici odbili napraviti prekid trudnoće u 26. tjednu, unatoč tome što je bebi otkriven tumor na mozgu, uznemirio je javnost i podijelio struku. O nekim medicinskim i pravnim aspektima toga slučaja govorili smo u emisiji Izaberi zdravlje


Sugovornici su ginekolozi prof. Ante Čorušić, prof. Slavko Orešković, ustavnopravna stručnjakinja prof.Sanja Barić i slovenski liječnik liječnik Adolf Lukanovič, predsjednik slovenske drugostupanjske Komisije za rješavanje razvojnih abnormalnosti kod fetusa.  Mirela Čavajda čeka odluku drugostupanjske komisije KBC-a Zagreb. Potresla nas je teška i bolna situacija trudnice Mirele Čavajde kojoj su liječnici u šestom mjesecu trudnoće otkrili teške malformacije ploda zbog kojih bi, kako su joj rekli, dijete moglo umrijeti ili bi živjelo kao biljka. U trenutku dijagnoze nije dobila potrebnu informaciju ni psihološku pomoć nego savjet da otiđe na prekid trudnoće u Sloveniju. 


Odlučila se u medijima iznijeti svoju priču i poslala je zahtjeve za prekid trudnoće u četiri naše bolnice. Sve su je odbile. Medicinska i pravna struka su se podijelile, javnost uznemirila, političari upleli, a u nezamislivo teškoj situaciji bez rješenja našla se gospođa Mirela. 


Nakon svega ministar zdravstva Vili Beroš je osnovao sedmeročlano stručno povjerenstvo zagrebačkog KBC-a, koje je ocijenilo da je zasada kod djeteta moguće neurokiruško liječenje, ako porod prođe dobro. Potrebno je utvrditi o kakvom se procesu i tumoru radi. Stajalište stručne skupine objasnio nam je ravnatelj KBC Zagreb i predsjednika Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju. prof. Ante Čorušić:Ministar Beroš

prof.Ante Čorušić

Zašto u Sloveniji liječnici mogu obaviti prekid trudnoće u konkretnom slučaju, a kod nas se ne može?  Iako imamo, kao i Slovenci zakon iz 1978., bivše države SFRJ, praksa je drukčija. Slovensku praksu i slučaj Mirele Čavajde komentirao je  predsjednik slovenske drugostupanjske Komisije za rješavanje razvojnih abnormalnosti kod fetusa doktor Adolf Lukanovič.

dr.Adolf Lukanovič

Osim medicinske,  propituje se i pravna strana. Za predstojnicu Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci prof. Sanju Barić zakon je jasan.


Sanja Barić

Većina ginekologa, s kojima sam razgovarala, a ne žele izlaziti u javnost, poziva se upravo na nedorečenost zakona, posebice u vezi s fetocidom. Predstojnik Klinike za ženske bolesti u Petrovoj  prof. Slavko Orešković drži da se u konkretnom slučaju ne radi o pobačaju, nego prijevremenom porođaju.


prof.Slavko Orešković

Mirela Čavajda čeka odluku drugostupanjske komisije KBC-a Zagreb. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici