Hrvatski radio

Prvi program

Hoće li štrajkati i medicinske sestre i tehničari?

18.04.2023.

Zadnja izmjena 18:13

Autor: Sandra Erak

Manjak medicinskih sestara

Manjak medicinskih sestara

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Liječnici su se uspjeli izboriti za bolje plaće i uvjete rada. Jesu li sada na redu medicinske sestre, tehničari i ostalo osoblje koji su najbrojnija profesija u sustavu zdravstva? Imaju iste probleme, a hoće li ih morati rješavati istim obrascem, prijeteći  štrajkom?


Gosti emisije Izaberi zdravlje bili su predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara bacc. med. techn Anica Prašnjak, posebna savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo mag. med. techn. Snježana Krpeta i predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara mag. med. techn. Mario Gazić. Liječnici, podsjećamo, neće štrajkati, nakon što ih je primio premijer Andrej Plenković dobili su jamstvo da će se ispuniti gotovo svi njihovi zahtjevi. Završili smo emisiju  razgovorom s predsjednicom Hrvatske  udruge za prava pacijenata dr. sc. Jasnom Karačić u povodu Europskoga dana prava pacijenata. gosti emisije Izaberi zdravlje

gosti emisije Izaberi zdravlje

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Veće plaće i bolje uvjete rada žele i medicinske sestre i tehničari, koji su najbrojnija profesija u zdravstvenom sustavu . Ponuđenih tri posto za sestre , tvrde sindikalni predstavnici, nije povećanje nego vraćanje onog što im je oduzeto 2013. Sestrinski sindikati traže da se i sestrama, kao i liječnicima, Uredbom o koeficijentima do 28-og ovog mjeseca plaće povećaju za 10 posto te da se i za njihovo zanimanje donese zakon o radno-pravnom statusu. Čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak  najavila je mogućnost štrajka ako ubrzo ne dobiju poziv na pregovore u ministarstvo  zdravstva.


Anica Prašnjak

Anica Prašnjak

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Anica Prašnjak

Očigledno je da ćemo morati krenuti u akciju štrajk jer zasada nismo pozvani ni na jedan sastanak ni na jedan razgovor, a krajem ožujka smo poslali poziv, nitko nam nije još odgovorio...

Anica Prašnjak

Postoji razumijevanje za probleme sestrinstva i sigurno će se sjesti za stol i zajednički naći rješenja  istaknula je Snježana Krpeta i navela da je ova Vlada u posljednje dvije  godine dva  puta povećala plaće medicinskim sestrama i sada će uredbom  povećati tri posto . Problem je, priznaje Krpeta, startna plaća.


Snježana Krpeta

Snježana Krpeta

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Snježana Krpeta

Ne bih voljela elitiziranje nekih profesija u zdravstvenom sustavu jer su ionako velike razlike u primanjima liječnika i medicinskih sestara . Nigdje u svijetu nije tako velika razlika između liječničkih i sestrinskih plaća.

Snježana Krpeta

Presporo se rješavaju nagomilani problemi u sestrinstvu upozorio je Mario Gazić pa  sve više sestara bježi u inozemstvo te ih je sve manje u našem sustavu . U zadnjih deset godina je u inozemstvo otišlo  oko dvije tisuće i devetsto  sestara , a nama nedostaje više od  četiri tisuće , posebice u dalmatinskim gradovima:

Mario Gazić

Mario Gazić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Mario Gazić

Pojedine sestre radije idu raditi u turizam nego se baviti sa bolesnim ljudima za iznimno nisku plaću .

Mario Gazić

Svi su se složili da sestrinsku profesiju treba učiniti atraktivnijom - većim plaćama i kvalitetnijim radnim uvjetima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici