Hrvatski radio

Prvi program

Svjetski dan bubrega

28.03.2023.

11:00

Autor: Sandra Erak

Svjetski dan bubrega

Svjetski dan bubrega

Foto: HTV / HRT

Ožujak je bremenit zdravstvenim datumima pa tako jedan posvećen i Svjetskom danu bubrega. Prilika je to da se podsjeti na važnost kronične bubrežne bolesti i istakne briga za bubrežne bolesnike. U našoj zemlji oko 300 tisuća osoba ima neki oblik bubrežne bolesti, a između 3000 i 4000 ih se liječi nekim oblikom nadomjesnog bubrežnog liječenja. Godišnje na dijalizu kreće oko 600 novih pacijenata. Kronična bubrežna bolest sve je češća zbog loših životnih navika, ali i teškog otkrivanja bolesti zbog čega je zovu - tihim ubojicom. 


O tome su u emisiji Izaberi zdravlje govorili predsjednica Hrvatskog društva za bubreg NEFRO. HR Hrvatskog liječničkog zbora, prof. dr. sc. Nikolina Bašić Jukić, specijalistica obiteljske medicine s Katedre za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. prim. Valerija Bralić Lang i  predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju, akademik prof.dr.sc. Bojan Jelaković.


Gosti emisije Izaberi zdravlje sa urednicom Sandrom Erak

Gosti emisije Izaberi zdravlje sa urednicom Sandrom Erak

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Kronična bubrežna bolest, koja je čimbenik rizika za prijevremeni kardiovaskularni pobol i smrtnost, učestalija od šećerne bolesti. O simptomima je govorila doc. dr. sc. prim. Valerija Bralić Lang.


doc.dr.sc.prim.Valerija Bralić Lang

doc.dr.sc.prim.Valerija Bralić Lang

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Bubrežna bolest ima vrlo nespecifične prve simptome - umor, mučnine , svrbež, kognitivni poremećaji, povišeni tlak ...

doc. dr. sc. prim. Bralić Lang

doc.dr.sc.prim.Valerija Bralić Lang

Ovogodišnji Dan bubrega se obilježava pod nazivom „Zdravlje bubrega za sve. Budimo spremni na neočekivano, podržimo ranjive“. Težište je na podršci bubrežnim bolesnicima tijekom prirodnih katastrofa i pri traumama. Katastrofe su svugdje oko nas- stravičan potres u Turskoj, potres na Banovini  poplave u istočnoj Slavoniji 2014. osjećamo i posljedice pandemije. Tijekom obilježavanja Dana bubrega upozoreno je da je Hrvatska među rijetkim zemljama u EU u kojima nije dopuštena kućna hemodijaliza, iako bi znatno olakšala život za 2500 bubrežnih bolesnika koji tri puta tjedno moraju u bolnicu na otklanjanje toksičnih tvari iz krvi. To nam je komentirala prof. dr. sc. Nikolina Bašić Jukić:prof.dr.sc.Bašić Jukić

prof.dr.sc.Bašić Jukić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Zagovornik sam kućne hemodijalize, no prije svega bi trebalo unaprijediti oblike lječenja koje sada imamo.

prof. dr. sc. Nikolina Bašić Jukić

prof.dr.sc. Nikolina Bašić Jukić

Lječenje bubrežne bolesti se provodi peritonijskom dijalizom, hemodijalizom i transplantacijom bubrega, koja je najbolji način nadomještanja bubrežne funkcije. U Hrvatskoj se transplantira godišnje oko 120 bubrega, u četiri bolnice - KB-u Merkur, te KBC-ima Zagreb, Rijeka i Osijek. Dostupne su nam gotovo sve terapije kao i u svijetu no ključna je i odgovornost pacijenta istaknuo je akademik Bojan Jelaković.


akademik Bojan Jelaković

akademik Bojan Jelaković

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Mi možemo nuditi kućnu dijalizu, peritonijsku dijalizu, vrhunsku dijagnostiku, odlične lijekove, ali ako se oni ne uzimaju, ne odaziva na preglede, onda ništa od toga ... treba podvući crtu na odgovornost svakoga za svoje zdravlje.

akademik Bojan Jelaković

akademik Bojan Jelaković

I u Puli obilježen Dan narcisa!

I u Puli obilježen Dan narcisa!

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT - Hrvatska radiotelevizija

I ovoga proljeća, prve subote, obilježen je 27. Međunarodni dan narcisa, posvećen oboljelima od raka dojke. Narcis je odabran kao simbol proljeća i buđenja nade u ozdravljenje. O važnosti prevencije poslane su poruke s akcija koje su održane diljem zemlje unatoč jakoj kiši. Iako svake godine oboli 3 tisuće žena na godinu, u našoj zemlji već šestu godinu bilježimo pad smrtnosti od raka dojke. Taj rak više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena. Pozitivan trend pripisuje se rezultatima Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, ali i sve preciznijoj radiološkoj dijagnostici i napretku u liječenju bolesti, te osviještenosti žena o toj bolesti. Zabilježili smo najsnažnije poruke. samih pacijentica koje su preboljele 

Međunarodni dan narcisa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici