Hrvatski radio

Radio Knin

Prostor županije razminirat će se do kraja iduće godine

19.01.2022.

16:39

Autor: Nives Hladnić

načelnik sektora HCR-a i voditelj radilišta na širem prostoru Žitnića

načelnik sektora HCR-a i voditelj radilišta na širem prostoru Žitnića

Foto: Nives Hladnić / HRT

U Republici Hrvatskoj još je 204 kvadratnih kilometara minski sumnjivog prostora. U potpunosti se taj prostor planira očistiti do kraja 2025. godine.

U Šibensko-kninskoj županiji u ovome trenutku još je nešto više od 9 kvadratnih km sumnjivog prostora, a naša županija trebala bi biti očišćena od mina do kraja iduće godine.


Rekao nam je to Nikša Bogdanić, načelnik Sektora Hrvatskog centra za razminiranje, pri Ravnateljstvu civilne zaštite u Ministarstvu unutarnjih poslova:

načelnik Sektora HCR-a

U tijeku je tehnički izvid cestovnog i zaštitnog pojasa županijske ceste Žitnić – Unešić. Pirotehničari očekuju svašta, a nadaju se ničem. Ipak, pronašli su zaostala ubojna sredstva iz Domovinskog rata, doznali smo od voditelja radilišta Antuna Marijanovića:

voditelj radilišta

Od kraja Domovinskog rata u minama zagađenim prostorima stradalo je 607 osoba, 204 smrtno. U našoj županiji 25 osoba, 4 smrtno. Zadnje stradavanje dogodilo se 2007. godine kod Vodica, kada je civil poginuo od protupješačke mine.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.