Hrvatski radio

Radio Osijek

Božićna poruka biskupa Antuna Škvorčevića

21.12.2022.

14:43

Autor: HRT / Radio Osijek

mons. dr. Antun Škvorčević

mons. dr. Antun Škvorčević

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Požeški biskup Antun Škvorčević predstavio je novinarima Božićnu poruku pod naslovom »Božić hrvatskih nogometnih pobjeda - „Idite, pomno se raspitajte za Dijete"«.

S osjećajima osobita poštovanja, vjerničke blizine i božićne radosti od srca vam čestitam svetkovinu rođenja Gospodina našega Isusa Krista! Usrdno molim Novorođenoga da u naše obitelji unese obilje nebeskoga mira i svako srce ispuni božanskim svjetlom, a pogođene nevoljama obdari svojom utjehom.

Od posebne je važnosti da se ovoga Božića svrstamo među mudre hrvatske ljude te poslušamo poziv kralja Heroda, upućen mudracima s Istoka: »Idite, reče, pomno se raspitajte za dijete« (Mt 2,8). Poziv je to da pristupimo Isusu Kristu i razmotrimo tko smo postali njegovom poniznošću, siromaštvom, trpljenjem i smrću na križu kad je sebe položio za nas te ga obnovljenom vjerom prigrlimo kao svoju najjasniju zvijezdu vodilju, najbolju sudbinu i smisao našega postojanja. Svjedóčimo u svojoj svakodnevici njegov stil života: u braku i obitelji, privatno i javno, u politici i gospodarstvu i na svim drugim razinama naše hrvatske zemlje. Nastavimo ono što smo promišljali i na što smo se nastojali snažno podsjetiti prigodom 25. obljetnice Požeške biskupije: da svi koji smo kršteni tvorimo sastavni dio njegove »reprezentacije« u Hrvatskoj, kojoj je izbornik sâm Pobjednik nad smrću. On nam je dodijelio poslanje, rasporedio zadaće, oboružao sposobnošću da djelujemo po njegovu predlošku te i mi postanemo s njime pobjednici. Trajno nam je potrebno imati na pameti njegovu riječ: »Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga« (Mt 10,39). Pobijediti na svjetskom nogometnom prvenstvu velika je čast i ponos, ali kratkoročno. Pobijediti s Isusom Kristom u životnoj utakmici događaj je za vječnost. Uvjerava nas sv. Pavao sportskim rječnikom: »Svaki natjecatelj sve moguće izdržava; oni da dobiju raspadljiv vijenac, a mi neraspadljiv« (1 Kor 9,25). Onaj tko je spreman opredijeliti se s Isusom igrati životnu igru stupio je u istinsku pobjedničku momčad.

Pozivam vas stoga da ovoga Božića sa strašću i oduševljenjem naših nogometnih navijača prepoznamo hrvatski istinski identitet u onom što je Isus Krist za nas ostvario, promatramo sebe i svoju domovinu u njegovim pobjedama i surađujemo s njime na dugoročnim hrvatskim postignućima. U njegovim se, naime, pobjedama krije pravi hrvatski identitet, izgrađivan služenjem Crkve tijekom naših 13 stoljeća, te je posebno smisleno nastaviti ga oduševljeno s Isusom Kristom graditi i danas, privatno i javno, u politici i društvu, ponizno i strpljivo, požrtvovno i složno u ljubavi, koja je uvijek moćna kad s njezinih polazišta poput svoga Učitelja djelujemo za druge, nikada protiv njih. Volimo Hrvatsku promatrajući je kroz nogometne pobjede naše reprezentacije, ali ne zaboravimo da se Hrvatska najljepše vidi i najbolje voli kad je promatramo u Isusu Kristu. U tom nastojanju želim vam blagoslovljenu i uspješnu 2023. godinu. Sve vas u božićnoj radosti od srca pozdravljam, rekao je u poruci biskup Antun Škvorčević.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.