Hrvatski radio

Radio Osijek

S pepelom iz biomase do boljeg tla

13.12.2021.

14:52

Autor: HRT Radio Osijek

Skup o poboljšanju kvalitete tla

Skup o poboljšanju kvalitete tla

Foto: Mirta Milas / Radio Osijek

U Đakovu je održan info dan projekta pod nazivom "Primjena pepela biomase radi unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i plodnosti tla". Riječ je o trogodišnjem projektu koji u suradnji s Gradom Đakovom provodi zagrebački Agronomski fakultet. Vrijedan je 200 tisuća eura, a sufinancira se iz Europskog fonda za ruralni razvoj. 

Svrha projekta je istražiti i dokazati mogućnost uporabe biopepela koji se generira u sve većim količinama i u Hrvatskoj te u široj regiji (Europi) pa čak i na globalnoj razini. Specifičnost hrvatskog biopepela je što on nastaje sagorijevanjem visoko kvalitetne šumske mase - nema nekih primjesa biootpada, primjerice iz kućanstava ili iz nekih drugih industrija. Riječ je o vrlo kvalitetnom materijalu koji je na neki način potrebno zbrinuti, a sukladno novim zelenim politikama tranzicije iz fosilnih u obnovljive tj. održive izvore energije te promoviranjem održivih politika gospodarenja otpadom. „Želimo dokazati kako se pepeo kontroliranom uporabom može primijeniti u kemijskim melioracijama kiselih tala. Hrvatska ima puno kiselih tala, čak i na području Đakovštine koja su osiromašena i ostalim makroelementima (kalcijem, magnezijem, kalijem) te drugim mikroelementima. Kontroliranom se uporabom tog pepela može podignuti proizvodna vrijednost poljoprivrednih tala i na održiviji način njima gospodariti. Postavljen je niz pokusa kod različitih OPG-ova i poljoprivrednih sustava. Istraživanja ćemo provoditi još najmanje dvije godine, no nećemo se na tome zadržati. Cilj nam je vidjeti što će se kroz vrijeme događati s takvim tlima. Ovo što mi sad ovdje promoviramo, u skandinavskim je pa i u nekim srednjoeuropskim zemljama postala rutinska agromelioracijska mjera, ne samo u poljoprivredi, nego i u šumarstvu. Na zagrebačkom ćemo Agronomskom fakultetu imati kontrolirana istraživanja, gdje ćemo pomoću novih materijala iz biopepela isto tako dokazati da ga je moguće pretvoriti u prihvatljiviju formu“, rekao je voditelj projekta prof. dr.sc. Gabrijel Ondrašek.    

Bolje tlo

Bolje tlo

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.