Hrvatski radio

Radio Osijek

Završena talačka kriza u Kneževu

10.04.2023.

07:35

Autor: Željko Kovačević/HRT/Radio Osijek/TM

Talačka kriza Kneževo

Talačka kriza Kneževo

Foto: HRT / HRT

Burna noć u malom baranjskom mjestu Kneževu - još jučer u popodnevnim satima započela je talačka kriza u kojoj je muškarac zatočio ženu i dijete prijeteći da će aktivirati eksplozivnu napravu zbog čega su evakuirani svi susjedi. Muškarac se predao u 2.40, izjavio je načelnik općine Popovac Zoran Kontak, za Jutarnju kroniku Hrvatskog radija. O slučaju se u međuvremenu oglasila i policija.

"Mogu reći da se sve na kraju dobro završilo. Malo neuobičajena situacija za malo mjesto u Baranji. Muška osoba je zatočila žensku osobu. Bilo je policijsko postupanje, malo selo, a puno svih službi na terenu. Ono što mogu reći da je policija pregovarala s osobom i u 2.40 se osoba dobrovoljno predala. Ženska osoba je u redu, stan je pregledan, službe su odradile svoj posao tako da je situacija riješena na najbolji mogući način.", rekao je načelnik  općine Popovac Zoran Kontak.

Dodao je da su susjedi bili preventivno iseljeni. 

"Osoba je prijetila da će aktivirati određene naprave. Oni su se sada vratili u svoje stanove ili će se nakon prespavane noći vratiti tako da je situacija sada mirna." rekao je Kontak. 

Zoran Kontak

Policija je provela kriminalističku istragu nad 49-godišnjim muškarcem koji je u nedjelju u mjestu Kneževo u višesatnoj talačkoj krizi u stanu držao zatočenu ženu i dijete, i osumnjičen je za kaznena djela oduzimanja slobode i nedozvoljenog posjedovanje oružja i eksplozivnih sredstava. U priopćenju je iznijela pojedinosti o ovom slučaju.

Na Uskrs oko 17,40 sati 49-godišnjak je zatočio 34-godišnju partnericu i zajedničko dijete, prijetivši aktiviranjem ručne bombe u slučaju da policija nasilno pokuša ući u stan. Policija je iz zgrade prvo evakuirala sve stanare, a zatim je na mjesto događaja došao pregovarački i taktički tim Jedinice specijalne i interventne policije Osijek. Nakon  pregovora koji su trajali gotovo 9 sati, osumnjičeni 49-godišnjak se u ponedjeljak u 2,40 sati predao policijskim službenicima pregovaračkog tima.

Uz uporabu sredstava prisile priveden je u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje. Policija navodi da tijekom cijelog događaja taoci i osumnjičeni prošli bez ozljeda. Policija ga sumnjiči za počinjenje kaznenih djela "protupravnog oduzimanja slobode te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabave oružja i eksplozivnih sredstava, navodi se u priopćenju.

Neslužbeno se doznaje da je napadač tijekom nedjeljne večeri oslobodio dijete, devetogodišnjeg sina, koji je nakon toga smješten kod djeda. Osumnjičeni je već bio prijavljivan zbog obiteljskog nasilja, zbog čega je neko vrijeme proveo i u istražnom zatvoru. 

Susjedi, stanari zgrade u kojoj se odvijala talačka kriza noć su proveli kod rodbine i prijatelja, a u međuvremenu su se vratili u svoje domove

„Kazao je da ima pet bombi na plinskoj boci i da će to dignuti u zrak. Bilo je i prije slučajeva, ovo nije prvi njegov incident. Strašno je sve to. (...) A nas baš dijeli zid. Sad shvaćam i ljude pogođene potresom. U jednom trenutku sve možete izgubiti”, kaže gospođa koja je noć provela kod kćeri. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.