Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod - Gosti Tatjane Kaštelan Katarina Dobrić Dabić i Mladen Draguzet, pustolovni turizam

27.03.2023.

16:19

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Mladen Draguzet i Katarina Dobrić Dabić gosti Razvojnog koda

Mladen Draguzet i Katarina Dobrić Dabić gosti Razvojnog koda

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT - Hrvatska radiotelevizija

Gosti Tatjane Kaštelan su Katarina Dobrić Dabić i Mladen Draguzet, predstavnici outdoor turizma Istarske županije. Istra je lider u ovom specifičnom segmentu turizma u Hrvatskoj, a snažno konkurira i u regiji. Doživljaj, emocija, adrenalin i stvaranje kadra - o svemu tome sa začetnicima pustolovnog turizma u Istri.

Istra je jedna od najjačih outdoor turističkih županija, i ne samo to već sa svojom outdoor ponudom jako dobro konkurira zemljama u okruženju. Godine 2011. formiran je klaster pustolovnog turizma, koji do danas prodaje doživljaj. Jer gosti su sve znatiželjniji i traže više, emociju, adrenalin, uvijek nešto novo i neistraženo. Od aktivnosti u šumi, dolinama, planinama, zabave na moru, jednom riječju adrenalina, kaže Katarina Dobrić Dabić, predsjednica Strukovne podgrupe pustolovnog turizma HGK – Županijske komore Pula.


Segment Sport i outdoor može se klasificirati kao 1) sport i outdoor more i 2) sport i outdoor kopno. Od aktivnosti u šumi, dolinama, planinama, zabave na moru... Gosti su danas sve znatiželjniji, traže više, ističe Katarina Dobrić Dabić, kojoj je outdoor zadnjih šest godina prava obiteljska priča, a ne samo posao. U pustolovnom turizmu ljeti zapošljava preko 50, pa čak do 70 ljudi.  A riječ je o specifičnom kadru, koji se godinama stvara. Obiteljska tvrtka krenula je 2003., danas su tu aquaparkovi, polupodmornica u Fažani i drugi sadržaji za što je Katarina dobitnica brojnih priznanja i nagrada struke.


Poslušajte u nastavku reportažni prikaz iz Županijskog dnevnika HRT Radio Pule 27.3.2023.

Pustolovni turizam u Istri, konferencija za novinare u Barbanu

Promičemo aktivan i siguran turizam. Gosti su sve znatiželjniji, traže svaki put više i puno adrenalina.

Katarina Dobrić Dabić

U Balama je predstavljena ponuda outdoor turizma u Istri. Namjera je informirati javnost o aktivnostima gospodarstvenika u segmentu pustolovnog turizma, koji udruživanjem i zajedničkom promocijom uz potporu institucija, rade na povećanju vidljivosti Istre kao destinacije. Najavljen je i nastup na prvom sajmu 'Camping & Outdoor', koji će se nadolazećeg vikenda, 1. i 2. travnja, održati u Zagrebu.


Pionir pustolovnog turizma u Istri, nagrađivani poduzetnik, s osobnom i poslovnom jezgrom u Barbanu, jest Mladen Draguzet, predsjednik Strukovne grupe putničkih agencija HGK – Županijske komore Pula. Nema tu divljanja i ludovanja, sigurnost je u ovom turizmu ključna, svjesni su toga i turistički djelatnici i gosti. A riječ je o gostima veće platežne moći. Mladen se još 1998. počeo baviti offroadom iz ljubavi prema tom sportu. 2006. kreće se baviti tim oblikom turizma u Barbanu. Tada su Barban i turizam bili dvije nepoznanice. Lako nije bilo, već izazovno, priča Mladen Draguzet.


Kadar se godinama stvara jer je vrlo specifičan, a tu je i stalna suradnja sa Školom za turizam i ugostiteljstvo, Fakultetom ekonomije i turizma 'Dr. Mijo Mirković' te drugim obrazovnim ustanovama. Idućeg vikenda u Zagrebu će se, dakle, održati prvi Sport and outdoor camping sajam u Hrvatskoj. Kajak na moru, biciklizam, baggy, quad… Ključ pustolovnog turizma jest da gost odnosi emociju, a ne stvari. I zato se vraća, željan novog adrenalina i doživljaja.


U nastavku poslušajte Razvojni kod, gosti Tatjane Kaštelan su Katarina Dobrić Dabić i Mladen Draguzet.

Radi se na kvalitetnoj ponudi. 25 je aktivnih članova u klasteru, a cilj nije masovni turizam, već nudimo kvalitetu i sigurnost gosta.

Mladen Draguzet

Gosti Tatjane Kaštelan Katarina Dobrić Dabić i Mladen Draguzet

Katarina Dobrić Dabić i Mladen Draguzet gosti Razvojnog koda

Katarina Dobrić Dabić i Mladen Draguzet gosti Razvojnog koda

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT - Hrvatska radiotelevizija

Razvojni kod Tatjane Kaštelan na frekvencijama HRT Radio Pule poslušajte u srijedu, 29. ožujka između 19 i 20 sati, potom ovdje iznad ili u podcastu Razvojni kod. Do slušanja i čitanja!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici