Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNK Ivana pl. Zajca ulazi u novu fazu - TRANSFORMACIJE!

08.04.2022.

15:17

Autor: Vedrana Lisica Pavlović

"Na Tri kralja i li kako hoćete"

"Na Tri kralja i li kako hoćete"

Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc

Uz premijeru predstave "Na Tri kralja ili kako hoćete" u Zajcu su najavili fazu TRANSFORMACIJA te komentirali učestalu temu – koliko košta kazalište? 

Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca za 12. travnja najavljuje premijeru predstave "Na Tri kralja ili kako hoćete" u režiji Franke Perković te adaptaciji i dramaturgiji Gorana Ferčeca


Također, u Zajcu su u petak predstavili novu glumačku generaciju ansambla Hrvatske drame, glumice i glumce s riječke Akademije. Od njih petero, će troje: Anamarija Brđanović, Romina Tonković i Deni Sanković igrati upravo u ovoj komediji.


Nakon prethodne dvije godine u kojima je kazalište prolazilo razne transformacije zbog pandemijskih uvjeta i koje su nazvali fazom OPSTANKA, HNK Ivan pl. Zajc ulazi u novu fazu koju su i nazvali TRANSFORMACIJE.


Riječ je o nekoliko transformacija: transrodnim transformacijama i metamorfozama kojima se Hrvatska drama bavi u nadolazećim predstavama; transformacijama glumačkog ansambla te transformacijama odnosno zaokretima koje će kazalište doživljavati u iduće dvije godine kroz niz interkontinentalnih značajnih projekata. U novoj fazi kazalište će se, kako kažu, odupirati eurocentričnim ambicijama i usvajati neke nove te osvajati Južnu Ameriku i Afriku.


Osim na temu budućnosti, sudionici konferencije za medije, a posebno intendant Marin Blažević, ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica te redateljica predstave "Na Tri kralja ili kako hoćete" osvrnuli su se i na prozivke o tome koliko kazalište košta.


Iako je Blažević rekao da će na ovu temu uskoro pokrenuti cijelu kampanju, pa sad ne želi jako širiti priču, ipak je istaknuo kako ovaj HNK nije samo jedno kazalište nego šest ili više kazališnih ustanova koje su okupljene pod jednim krovom. "Ovo kazalište je i Hrvatska drama i Talijanska drama i Opera i Riječki simfonijski orkestar i Balet i Riječko kazalište mladih i Operni studio Giorgio Surian i Festival Summer classics u Puli i Natjecanje Zinka Milanov", istaknuo je Blažević. Renata Carola Gatica rekla je da bi pitanje trebalo biti ne samo koliko kazalište košta, nego i koliko ono vrijedi svojim sugrađanima? 


Redateljica predstave čija je premijera na rasporedu u utorak 12. travnja Franka Perković također je istaknula kako je svaki put iznova fascinira da se to pitanje uopće povlači te da misli kako mnogi možda i ne razumiju vrijednost koje ansambl riječkog Zajca ima, a dodala je da predstavu poput "Na Tri kralja ili kako hoćete" s nekim drugim ansamblima ne bi mogla ni napraviti.

Press konferencija u HNK Ivana pl. Zajca

Press konferencija u HNK Ivana pl. Zajca

Foto: Vedrana Lisica Pavlović / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.