Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložbeni spoj umjetnosti: fotografijom zaustavljen baletni pokret

29.03.2022.

13:55

Autor: Tatjana Sandalj

Više od atmosfere!

Više od atmosfere!

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Riječki balet ostvario je posljednjih godina niz kvalitetnih projekata s različitim autorima, a osim na riječkoj pozornici izvode ih i u inozemstvu, pa je izložba fotografija na kojima je Fanni Tutek Hajnal zabilježila doista posebne trenutke nazvana: Riječki balet - novi brend našeg grada. Izložba je na postamentima na riječkom Korzu, a u listopadu nastavit će živjeti na postamentima u Kampusu riječkog sveučilišta.

Posljednjih pet kazališnih sezona s baletnim ansamblom HNK Ivana plemenitog Zajca, već od prvih proba, u svakom projektu surađuje fotografkinja Fanni Tutek Hajnal. Upravo zbog toga su fotografije koje nastaju na generalnim probama ili premijerama puno više od dokumentarne fotografije, a u to se Riječani i posjetitelji mogu uvjeriti razgledavajući izložbu postavljenu na postamentima na riječkom Korzu. 


Dobro raspoloženi riječki baletni ansambl surađivao je s novim valom međunarodno priznatih i autorski upečatljivih koreografa, pa Tutek Hajnal ističe da uz odličan scenski materijal nije bio problem snimiti dobre fotografije. Nada se da će njeni radovi u kazalište privući mladu, vizualnim podražajima posebno senzibiliziranu publiku. 


Poslušajte kako o suradnji i međusobnom prepoznavanju s fotografkinjom govori ravnateljica Baleta HNK Ivana pl. Zajca Maša Kolar:

Ravnateljica baletnog ansambla Kolar o suradnji s fotografkinjom Tutek Hajnal

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.