Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kad Jazz nastaje Ex Tempore

17.11.2014.

21:18

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U opatijskoj vili Antonio španjolski glazbenik Antonio Serrano pričao je i pokazao kako u njegovim rukama usna harmonika postaje nešto potpuno neočekivano i kako istinski virtuoz od nemogućeg stvara moguće. Svjetski genije usne harmonike, publici najpoznatiji po dugogodišnjoj suradnji s Paco de Lucijom večeras je otvorio deseti Jazz Ex Tempore. Program u Opatiji traje do 19. studenoga.

U proteklih deset godina u projektu je sudjelovalo 39 umjetnika iz 24 države svijeta. Jazz Ex Tempore, rekao je Stanić, pokušava spojiti nespojivo, navesti umjetnike najrazličtijeg kulturnog, teritorijalnog, svjetonazornog i umjetničkog porijekla da zajedno žive, surađuju i zajedno stvaraju glazbu. 

Ove godine u projektu sudjeluju glazbenici iz Španjolske, Velike Britanije i Hrvatske. Drugi Španjolac u projektu je pijanist Albert Sanz, koji redovito nastupa s Alom Fosterom i Javierom Colinom. Ovogodišnji tim upotpunjuje basist Dorian Lockett iz Velike Britanije, jedan od osnivača i predavača na Dordogne Jazz Summer School u Francuskoj, Camden Institutu, Kingswayu i Morley Collegeu u Londonu. Hrvatsku zastupaju umjetnički voditelj projekta Elvis Stanić te riječki bubnjar Branimir Gazdik. Program je dostupan ovdje. 

Završni koncert 10. Jazz Ex Temporea, na kojemu će sastav izvoditi glazbu skladanu tijekom druženja u Opatiji, održat će se 19. studenoga u Villi Angiolini. Dan prije, priredit će se proslava rođendana projekta uz prisjećanje na dosadašnja izdanja. Gošća će biti britanska pijanistica Andrea Vicari, jedna od najzaslužnijih što je projekt Jazz Ex Tempore prešao granice Hrvatske 2008. godine, turnejom Jazz Ex Tempore Orchestra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.