Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prva riječka LGBTQ+ predstava premijerno na sceni HNK Zajca

07.12.2021.

11:05

Autor: Tatjana Sandalj

Ulomak plakata predstave "I Cyrano i djevojčica" HNK Zajc

Ulomak plakata predstave "I Cyrano i djevojčica" HNK Zajc

Foto: - / HNK Zajc

U produkciji Hrvatske drame HNK Ivana plemenitog Zajca u Rijeci bit će izvedena prva riječka predstava LGBTQ+ tematike za mlade ''I Cyrano i djevojčica'', u utorak u 19 sati u Dram(m)a centru Zajc, u zgradi Ivexa. Tekst je napisao i predstavu režirao argentinski redatelj Guillermo Baldo, a izvode je mlade riječke glumice Romina Tonković i Ana Marija Brđanović. 


Riječ je o Baldovoj adaptaciji "Cyrano de Bergerac", poznate drame Edmonda Rostanda, a "I Cyrano i djevojčica" nagrađivani su u Argentini kao najbolji tekst Grand prixom na Državnom natječaju za dramski tekst za kazalište za djecu Argentinskog kazališnog instituta te kao kazališna predstava za djecu: Nagrada za najbolju predstavu za djecu i Nagrada za najbolju dramaturgiju – Premios Provinciales de Teatro (2021.), Priznanje Nacionalnog kazališnog instituta Argentine na 21. državnom natjecanju predstava za mlade (2018.).


Predstava priča priču o Jeli koja se, prisjećajući se djetinjstva, prisjeća i ljubavne priče s najboljom prijateljicom. Jela, baš kao Cyrano de Bergerac, prijateljici počinje pisati ljubavna pisma potpisujući se muškim imenom. Razmjena pisama je sve intenzivnija, a Jela je suočena s novim emocijama koje joj je teško razumjeti. Ljubavna priča izrasta iz anonimnosti i iz sjene, a upravo je to tematski dodirna točka s Rostandovim Cyranom. Adaptacija, zadržavajući osnovnu premisu, propituje poimanje rodnih i spolnih identiteta te društvenih zadanosti.

Djelo proizlazi iz istraživanja o pristupu tabu temama. Tekst 'I Cyrano i djevojčica' bavi se ljubavnom pričom dviju djevojčica sa željom da se pronađe više prostora u kojima bi se djetinjstvo i mladost poštovali u svojoj slobodi i svoj svojoj raznolikosti. Bavi se samo jednom od tema koje svijet odraslih nastoji prekriti cenzurom u umjetnosti za djecu i mlade.

Guillermo Baldo

"Predstavu sam počeo pisati sa željom da stvorim kazalište kakvo bi mi puno pomoglo dok sam bio dijete te razmišljajući o onim mogućnostima koje su mi bile uskraćene ili odgođene, ali i o onim prostorima koji su mi bili utočište i rov. Neki od tih prostora bili su kazalište i književnost. Dijalog sa 'Cyranom' pojavljuje se jer me to djelo snažno dirnulo kada sam ga čitao u dobi od 13 godina. Bilo je vrlo lako suosjećati s likom koji vjeruje da ne zaslužuje biti voljen", piše Baldo o motivima za rad na tekstu i predstavi.


Mlade riječke glumice Romina Tonković (Jela) i Ana Marija Brđanović (Roxana) ističu ponos što mogu sudjelovati u ovom važnom projektu koji "jako pametno i decentno progovara o LGBTQ+ temi te zapravo samo naglašava ljepotu ljubavi" te "senzibilnoj i poetičnoj priči u kojoj je ljubav snažna i jednostavna."

"Važno je na ispravan način progovarati o različitosti mlađim generacijama, stoga toplo preporučam ovu predstavu ne samo djeci i mladima, nego i onima koji ih odgajaju. Priča je zaista divna jer je ujedno i poetična i emotivna, ali i duhovita", kaže Romina Tonković. "Možda je mladima ova tema bliža nego što mislimo, možda njih ne treba samo educirati, možda im više znači ako se mogu kroz neku kazališnu predstavu identificirati, osjećati manje usamljeno. Poruka predstave nije komplicirana, ne inzistira na stavu već pruža prostor za ljubav", naglašava Ana Marija Brđanović.


Scenografiju potpisuju Agostina Barbarini i Guillermo Baldo, kostimografkinja je Yanina Pastor, skladatelji Luisana Lipchak i Franco DallAmore, a oblikovatelj svjetla Daniel Maluf. Kostime je prilagodila Manuela Paladin Šabanović, a scenografiju Ivan Botički. Prevoditeljica je Nikolina Zidek.


Riječka predstava nastala je u koprodukciji sa zagrebačkim Teatrom Poco Loco i u suradnji s Riječkim kazalištem mladih "Kamov".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.