Hrvatski radio

Radio Rijeka

Reformacija jučer, danas i sutra: svećenstvo svih vjernika

31.07.2022.

12:57

Autor: Tatjana Sandalj

Izdanje Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju M. Vlačić Ilirik uz 500 godina protestantizma

Izdanje Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju M. Vlačić Ilirik uz 500 godina protestantizma

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Ususret 505. obljetnici reformacije svake posljednje nedjelje u mjesecu nudimo dio priče o reformaciji jučer, danas i sutra. Sugovornica u emisiji Susreti je dr. Lidija Matošević, voditeljica Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik Sveučilišta u Zagrebu.


Ako je Biblija osnovni kriterij učenja i djelovanja kršćanske crkve, što su sve reformatori željeli promijeniti?

U prvoj emisiji govorili smo o tome što je prethodilo reformacijskom pokretu, a u drugoj smo oca reformacije, Martina Luthera, pokušali razumjeti iz vremena u kojem je živio i radio. Zatim su tema bili zahtjevi reformatora vezani uz prodaju oprosta ili indulgencija, a onda i danas važan zahtjev i postavka reformacije - ona koja se tiče odnosa prema Bibliji.


Najčešće se smatra da je reformacija donijela jako veliku promjenu, govori dr. Lidija Matošević. Zapravo je tradicija zadržana, ali je u nekim dijelovima reformacija zaista donijela promjene koje je, puno kasnije, dijelom prihvatila i katolička crkva Drugim vatikanskim koncilom.  


Jedna od tih promjena odnosila se na odnos reformatora prema ckrvi. Iznova su otkrili crkvu kao zajedništvo ljudi, naroda božjeg. Crkva za biblijsko kršćanstvo nije hijerarhija koju vjernici moraju slušati, tumači Matošević i dodaje da čitajući Bibliju reformatori kažu: crkva to smo svi mi, to je skup svih koji vjeruju, onih koji su zaređeni i onih koji nisu zaređeni.


Pri tom je važno da se crkvu ne doživljava u sociološkom smislu kao udrugu, zajednicu koja se okuplja oko kršćanskih vrijednosti. I danas živimo u vremenu u kojem postoji puno pokreta koji su skloni kršćanstvo poistovjećivati s promicanjem nekog svjetonazora. Ali, podsjeća Matošević, u crkvi nas ne okuplja svjetonazor nego Krist. 


Crkva nije udruga istomišljenika, nego legitimno mjesto u kojem se različitosti nastoji pomiriti u dijalogu i međusobnom prihvaćanju. Jedan od glavnih ekumenskih problema je, govori Matošević, što se ljudi grupiraju oko mišljenja, a ne oko Krista. 


Poziv reformatora na svećenstvo svih je poziv na slobodu, djelovanje i odgovornost. Ali, to je ozbiljan posao, a za to je važno obrazovanje, odnosno Biblija i njeni prijevodi na narodne jezike. Zbog obrazovanja za slobodu i odgovornost, reformacija počinje sastavljati katekizme.


U emisiji Susreti i njenom redovitom terminu 31. srpnja u 20:40 sati poslušajte o sjemenu blogadati sekularizacije koje je posijala crkva, a u nastavku poslušajte peti dio razgovora o reformaciji, o tome koliko je temeljito provedena ideja o svećenstvu svih vjernika i što je to značilo za žene:

Reformacija No5 : Svećenstvo svih - 2022-06-26

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Susreti

Vijesti, izvještaji, reportaže i razgovori s gostima o aktivnostima brojnih manjinskih vjerskih zajednica u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Poslušajte u programu Radio Rijeke svake nedjelje u 20:40 sati.

Poslušajte u Slušaonici